Summa sidvisningar

fredag 17 juni 2016

Biblioteksinvigning och Skärblackas stolthet


Det lovades regn men det blev sol. Och en smula tryckande värme dessutom. Vädret, detta ständiga väder. Hur vore livet om vi vore förhindrade att släppa väder lite titt som tätt.

Energiskt har jag jagat dagen. Såpadoften blandas med doften från pannbiff med rejält tilltagen stekt lök och brunsås. Rädisor från grönsakslandet där dillen blivit uppäten av småkryp. Vitlöken får dock stå ifred och frodas gladeligen allt medan maken hävdar att vitlök är direkt förkastligt att blanda ner i maträtter. Oftast märker han ingen men var och en har rätt att uttrycka sina åsikter.

Yttrandefrihet kan ta sig på lite olika sätt. Blev jag varse då jag mitt på dagen åkte ner till vårt bibliotek som under högtidliga former invigdes. Gamla bibblan är uttjänt och  Norrköpings stadsbibliotek och Skärblackas företagarförening slitit hårt för att få till stånd att vårt filialbibliotek fått nya fina lokaler i gamla Konsum som packade ner sina varor och försvann sedan några år tillbaka. Frid över Konsum och damerna som arbetade där. De hade minsann inga glada dagar vad det såg ut som. Förhoppningsvis är damerna nöjda med att butiksytan återuppstått med en fräschör som ska skänka glädje och många sköna litterära stunder. Dessutom har den som trakterar släktforskning har tilldelats ett eget krypin.

De blå-gula banden klipptes och alla församlade klappade i händerna. Cider och salta pinnar. Mingel och återlämning av böcker som legat hemma hos folk medan biblioteket flyttat. Ingen straffavgift för övergången tid hade utlovats.

Jag fotade och intervjuade. De som varit högst inblandad i företaget med nyinvigningen och med besökarna. Lovorden tog aldrig slut. Kulturen har flyttat till Skärblacka sa bibliotekschefen. Applåder och glädje bland hyllmeter av böcker och färgade ballonger.

Endast en enda besökare var missnöjd. För lång väntan innan det åter igen gick att gå in genom biblioteksdörren. Gammal eller ny dörr spelade ingen roll. Biblioteket ska nyttjas var fjortonde dag varpå tre nya böcker ska lånas och tre utlästa återlämnas. Rytmen har varit rubbad och det fanns all anledning till gnäll.
Fanns det då inget positivt med det nya? Jo att det har stora fönster. Men för lite fönster. Det gamla biblioteket hade många fler.

Yttrandefriheten är till för alla. Det är en orimlighet att samtycke råder även över ett nytt bibliotek.

Min personliga åsikt om vårt nya bibliotek är att det är väldigt fint, välplanerat och genomtänkt i minsta detalj. Snygg harmoni i inredningen och massor av litteratur att välja mellan.

Bra jobbat, helt enkelt. Biblioteket kommer att bli Skärblackas stolthet. Om det är jag viss och säker.