Summa sidvisningar

lördag 16 april 2016

Sånger om kärlek och äventyr med mersmak


När dimman lättar. Vilket den gjorde i morse. Ersattes med regn.  Kanske det behövs, vad vet jag. Mån tro om bönderna jublar eller svär. Är svårt att veta. Stundom tarvas det torr väderlek, stundom blöt. Vädret är bondens dilemma och fiende. Ett bekymmer som vi lagt bakom oss. Nu låter vi andra hållas för att se till att vi icke-odlare får mat på bordet. Svenska råvaror äger och kräver fett mycket arbetet.

Innan vi klev upp ur sängen i morse funderade vi över en eventuell sommarresa. Möjligtvis till Norge. Maken vill se fjordar och fjäll. Jag ängslas för slingriga vägar men maken hävdar att Norge är ett civiliserat land med ett bra och säkert vägnät.
Mitt förslag är att flyga genom det svenska luftrummet för att landa så högt upp i landet som vi kan komma. Boka en hyrbil för att på så sätt korsa gränsen mellan Sverige och Norge. Maken verkar nappa på det utlagda betet och vi smider vidare på våra planer.

För ett antal år sedan flög vi en bra bit upp till den svenska fjällvärlden, hyrde bil och begav oss till Stekenjokk. Under vår fjällvandring såg vi de snöklädda norska fjällen, samer som jojkade och renar med mäktiga horn.
Samerna visade sig dock vara asiatiska bärplockare som sjöng inhemska sånger vilket var förvillande likt samernas sångteknik som syftar till kärlek och relationer.  Asiaterna bjöd oss att äta hjortron direkt ur sina hinkar.

Äventyret gav mersmak. Något år senare iordningställde vi vår bil till en sovbil. Bagaget bäddades med tjocka madrasser, lakan, täcken och kuddar. Därefter körde vi rakt nedåt landet och sov på ungdomligt vis i vår bil vart än det passade oss. Smygduschade i obevakade duschar vi fann efter vägen och åt frukost på någon morgonöppen sylta.
Vi hamnade i Danmark. Smörrebröd och danska wienerbröd. Röde pölse och öl. Fett fläsk och rödkål.
Skagen och tre hav som möts. Anchers hus och Den tilsandede kirke. Hagelskur och Skagenmålarna.

Utanför vårt fönster är det fortfarande grått. Björken har fått musöron. Vinterdvalan är över.
I kväll blir vi utbjudna på restaurang. Småtvillingarna och deras storasyster ska följa med. Deras föräldrar betalar kalaset för så är det sagt.
Jag uppgraderar min nya dator till Windows 10. Tror jag ska klara av det utan hjälp. Kanske är jag mer tekniskt lagd än vad jag anar. Kanske rent utav bättre på det mesta fast jag stundom tvivlar på mina förmågor.

Det är skönt när dimman lättar. Det ger självförtroendet en knuff i rätt riktning. Maken håller tålmodigt en hand på min skuldra när det svajar för mycket. Alltid finns han där. Ser till att jag inte faller.
Till sommaren åker vi på en resa. Möjligtvis till Norge.