Summa sidvisningar

torsdag 24 mars 2016

En hemmagjord kvast och en skenade kärring


Halva dagen har gått åt till att jaga påskkärringar i grannkommunen. En enda lyckades jag fånga in. Hon hade tillverkat kvasten själv. Den var hämtad direkt från naturen, ekologisk och utan impregneringsmedel. Såg dock aningen klen ut men kärringen trodde att den skulle hålla hela färden tur och retur.

Utanför en restaurang stod en nyanländ och rökte. Jag hälsade honom glad påsk och frågade hur han tänkte fira helgen i det nya landet.
Han blåste ut röken och sa att han inte förstod vad jag menade. Även om jag själv anser min engelska begriplig. Efter en del ordväxling kom det fram att han inte riktigt hade kläm på högtidens innebörd för oss svenskar. Vi talade om Jesus och glädjen över uppståndelsen. Han log, nickade och tittade på min kamera och frågade vad jag skulle fota.
Witches, förklarade jag och om mannen var förvirrad innan blev situationen inte bättre.
They fly to...jag visste inte den engelska benämningen på Blåkulla så jag testade med blue mountain.
Mannen tittade misstroget på mig.
Kvast, vad heter kvast? Broom? En sådan sitter de på när de flyger. Precis som Harry Potter.
Yes, yes, Harry Potter. Han kände till den pojken men fick det inte riktigt att gå ihop med mig och mitt försök till information om vår tradition.

På trappan till restaurangen stod en kruka med påskris. Fjädrar i glada färgen. Gula kycklingar klamrade sig fast med ståltrådsfötter.
Jag greppade tag om riset och grenslade det. Så här flyger de, kärringarna. Mannen skrattade högt men tystnade när jag skenade iväg med riset mellan benen. Kameraväskan dunsade mot höften. Jag vände för att galoppera tillbaka. Mannen var försvunnen. Jag satte tillbaka riset i krukan och rättade till de förskräckta kycklingarna med ståltrådsfötter.

I den finska affären köpte jag memma. Den finska påskdesserten som innehåller mycket fibrer. Butiksbiträdet rös och förkunnade att hon ansåg det som rent ut sagt äckligt.
Inte med grädde, kontrade jag. Sedan talade vi om finska påsktraditioner.

På hemvägen stannade jag till hos baklavabagaren. Han pussade mig på båda kinderna och jag pussade tillbaka. Vi har blivit kompisar han och jag. Det är en förmån att ha en baklavabagare till vän.

Glad påsk. Happy easter. Hyvää pääsiäistä. Eyd fash saeid.

Jag gillar mångfald. Det är berikande och intressant. Vi ger av vårt och vi får tillbaka av våra nyanlända. Kulturer och traditioner blandas och vi lär oss något nytt hela tiden men bara om vi håller gränserna öppna och inte stänger till om oss. Tillsammans gör vi skillnad.