Summa sidvisningar

torsdag 3 mars 2016

Ockelbo och närhetens betydelse


En unge i minuten. Det är vad som föds runt hela vår jord. Men få barnafödslar blir rubriken annat än i de sociala medierna som twitter, facebook eller instagram.
Den glädjerusiga journalisten tänkte inte längre än nästan räckte och basunerade ut att prinsessan Victoria fött ett barn. Något annat hade verkligen varit mycket besynnerligt. Men ett barn var det och efter den sedvanliga snabbesiktningen kunde det konstateras att det var ett barn med snopp.

Grattis Skåne som fått en hertig. Och så klart grattis till föräldrarna, storasyster och konungaparet.

Nu är även lillprinsen namngiven och Herman Lindqvist känner sig belåten med val av namn. Kungliga allihop.

Vad prinsens farmor och farfar anser om att ånyo fått ett kungligt barnbarn är det ingen som funderar över. De kanske sitter i sin ordinära villa i Ockelbo och skålar i äppelmust med ciderkaraktär. Men farmor och farfar det är de. Utan dessa två personer skulle inte prins Daniel funnits till och varit en del i utökandet av den kungliga familjen och dess tronarvingar. All heder till Olle och Ewa Westling.

För övrigt tycker jag att prins Daniel borde byta glasögon. Han är utseendemässigt slående lik Jimmie Åkesson i sina brillor. Förutom att den senare har skäggstubb medan prinsens haka och kinder ser lika mjuka och lena ut som den nyfödda bebisens. Men det är kanske endast jag som med min skumma blick ser de utseendemässiga likheterna mellan Åkesson och prinsessan Victorias gemål. Jag har inte hört någon annan orda om det eller så håller folk det för sig själva. Vill inte trampa på några tår som tillhör monarkin. Nu får jag väl f-n för det här, men kan ändå inte låta bli att påpeka i mitt tycke likheterna. Tacka inte mig, tacka Specsavers. Jag kanske också borde byta glasögon och linser för att se lite bättre ut.

För oss vanliga dödliga rullar livet på som vanligt. Utan några som helst extravaganser trots prinsfödsel med tillhörande salut. Stretar var och en åt sitt håll. Ibland händer det att vi slår in på en och samma bana för att skiljas där vägen delar sig. I Ockelbo, den kungliga huvudstaden, Malmö och Skärblacka. Avstånd betyder inget, närhet är en hjärtesak. Ibland delar vi närheten på avstånd, ibland tar vi avstånd från närheten. Det är lika för oss alla. Oavsett om vi fått en vattenkammad prins eller ej.

I vår familj heter vår för snart sex månader sedan nykomna prins, Douglas. Han var också vattenkammad, eller som vi vanliga människor säger, kladdig av fostervatten, blod och fosterfett, när han gjorde entré ut i världen.
I kväll ska vi träffas, han brukar gråta när han ser mig. Det hjälper inte att jag förklarar för honom att jag faktiskt är mycket snällare än vad han tror samt att det var jag som fick klippa navelsträngen. Han kan fråga sina syskon stortvillingarna så får han klara besked om min godhet, den lille gossen med det grevliga namnet. Men vi ska nog bli kompisar han och jag vad det lider. En riktig vänskap tar tid att bygga upp, även mellan en farmor och ett litet barnbarn.

Hoppas farmor Ewa Westling också får tillfälle att bekanta sig ordentligt med prins Oscar.
Avstånd betyder inget, närhet är en hjärtesak. Kan inte upprepas nog många gånger.