Summa sidvisningar

söndag 28 februari 2016

Maria och bortglömda dossier


Grattis alla som heter Maria, inklusive mig själv. Sista dagen i vintermånaden är alla Mariors dag, lätt att komma ihåg även om just i år har februari månad en dag extra. Grattis till alla som firar födelsedag i morgon, bör tilläggas.

Däremot kommer jag inte, till skillnad mot de flesta andra, ihåg vad jag gjorde just idag för 30 år sedan. Jag har försökt att dra mig till minnes utan att det faller något ljus över för min del dagens då personliga minnen.

Att vår statsminister blev skjuten på öppen gatan efter biobesöket minns jag dock. Det går inte att komma ifrån det minnet eftersom vi ideligen blir påminda genom media om den händelsen som skakade Sverige och så gott som övriga jordens alla länder.

Det har lagts ner ofantligt stora resurser på att leta reda på mördaren. Var det Christer Pettersson har han tagit med sig frågan ner i graven. Var det någon annan kan det tänkas att även denna person är död och begraven med sin stora hemlighet bevarad i mullen för all framtid.

134 personer har visserligen erkänt sig vara Palmes mördare, över 10 000 har suttit i förhör och det finns över 87 000 persondokument i Palmegruppens databas men ingen har fällts för brottet på Sveaägen.
En bok har dessutom skrivits av kriminaljournalist och redaktören Viking Johansson där vittnens ordagranna redogörelser finns på pränt. En stor vittnesgåta mellan hårda pärmar.

Många mord finns ouppklarade, inte enkom mordet på Palme. Mammor, pappor, syskon, mor-och farföräldrar, släktingar och vänner går i ovissheten vem som berövade en kär närstående livet. Frågor som kanske aldrig får några svar för det läggs inte ner några resurser på vanligt folk även om preskriptionstiden för mord inte gäller.
Jag har full förståelse för att letandet efter Palmes baneman kommer att fortgå i generation efter generation av utredare. Nykomlingar som endast vet vem Palme var utifrån sparade dokument och bilder.

Jag har full förståelse för den som dräper en statsminister ska inte gå ostraffad, Palmes familj hela nationen och omvärlden bör få veta sanningen även om Palme som person, när hans generation gått hädan, är och förblir obekant.

Men jag kan dock inte undkomma i tanken att fundera över att det finns många fler som sörjer, frågar, ältar och aldrig får se mördare fällas och bli dömda till straff. Utebliven upprättelse för mördade och deras anhöriga som glöms bort när rubrikerna släckts.

Mängder av undanstoppade dossier ligger och samlar damm och kallas Cold Case för något skall ouppklarade mord kallas.