Summa sidvisningar

tisdag 23 februari 2016

Du och jag


Ett gäng glada pensionärer, närmare bestämt ett hundratal, träffas varje vecka i grannkommunens kägelhall. Den äldste har uppnått den respektfulla åldern av 94 år, nästan döv och blind men stil going strong med de färgglada kägelkloten.
Det är socialt, sa pensionärerna. Spelet är det inte så noga med. Bara vi får kaffe och umgås ett par timmar är vi nöjda. Det är det primära. Att umgås.

Jag blev glad över deras inställning. Se på hur de med spänt intresse följde varandras spel. Handklappningar när käglorna föll, spelprat som blandades med artros, dåliga höfter, diabetes och andra åldersrelaterade krämpor.
De var indelade i lag hämtat direkt från floran. Gullvivan, vitsippan, blåsippan och så klart blåklinten. Östergötlands landskapsblomma.
Då och då lämnar spelarna hemkommunen. Ger sig ut i världen för att spela kägla i Danmark, Polen, Tyskland och Baltikum.

Jag var för ung, sa de men var glada att jag kom på besök. Undrade var de kunde köpa tidningen när artikeln är publicerad. Bjöd mig på kaffe och bulle. Frågade om jag ville fota, ställde upp sig och lät mig arrangera deras poser. Kramade mig och tackade än en gång att jag ville uppmärksamma deras veckohöjdpunkt.

Det kan vara svårt för vissa att bli pensionär. Ensamt. Från att ha varit efterfrågad, uppskattad och omgett sig med arbetskamrater blir det tyst och stilla. Inte längre behövd. Då kan det vara en bra idé att börja spela kägla. Det är aldrig för sent. Svårare än bowling men mycket roligare, så sa de och jag tror dem.

Min ryggsäck är packad. Två baddräkter, en stor svart och en liten randig med rosett. Badlakan och en krona till klädskåpet. En burk med fruktsallad på beställning. Den ska innehålla jordgubbar, melon, mandarin, banan och kiwi. Men även paprika, gurka och sylt. Jag har skalat och skurit frukten i lagom bitar. Dock hoppade jag över grönsakerna och sylten.

Rehabbad med stortvillingflickan. Det är en av veckans höjdpunkter för mig. Det är då vi simmar tätt ihop, små armar om min hals och vatten i näsan. Vi pratar om allt och inget. Och äter fruktsallad i bilen hem.

Farmor, du och jag. Ja Alice, svarar jag, du och jag.