Summa sidvisningar

onsdag 3 februari 2016

Östgötsk Blåklint och VAMS


Småtvillingarna, deras storasyster och föräldrar ska resa bort när det lider. Därmed är jag utsedd till att bli husets härskare, ett ansvarsfullt uppdrag. I uppdraget ingår även att se till att deras tre råttor, Råttis, Kompis och vad den tredje vars namn jag glömt, inte svälter ihjäl.
Måste tillstå att jag inte känner mig helt bekväm med uppgiften. Problemet ligger i att jag måste sticka in handen i buren för att fylla på mat i matskålarna. Tänker att maken borde ha något bra gripverktyg med långt skaft som jag kan nyttja.

Det är tid kvar att fundera över råttproblemet, inte värt att göra sig bekymmer i förväg.
Idag är jag dock ledig. Och då menar jag ledig i ordets rätta bemärkelse. Samtliga artiklar är skrivna och ivägskickade till redaktionen. Inget som ligger oskrivet och gnager på samvetet, dagen är vikt åt mig och inget annat. Jag VAMSAR idag. Det vill säga VårdAvMigSjälv. Ett underbart uttryck som jag hittat på alldeles själv. Vart får jag allt ifrån egentligen?!

Med det sagt har jag haft tid att granska nyhetsflödet lite mer djupgående. Ingen upplyftande läsning som ger upphov till muntration.
Uppdrag granskning har gjort en störtdykning ner i den feta gräddens kooperativ Arla. Tjänstemän och chefer har njutit furstligt på mjölkböndernas bekostnad. Skickat fruar till Paris, ätit för dyra krognotor, släpat hem flaskor från Systembolaget och förärat sina telningar med leksaker.

Spenkopparna suger mjölken ur kossorna och bönderna vänder på slantarna för att få verksamheten att gå ihop. Vilket den nätt och jämt gör. Vissa tvingas lägga ner sin produktion och sadla om till köttproduktion eller gå i konkurs.

Vi har för länge sedan slutat köpa Arlas produkter. Försöker istället gynna de små och lokala mejerierna som Östgötamjölk och Blåklintsprodukter. Det sistnämnda har sitt mejeri inte så många mil bort från oss. Ekologiskt, nära och bra.

Arlas kalas där slutnotan uppgick till 150 000 kronor skulle ha hjälp åtminstone en mjölkbonde att komma, kanske inte på grön kvist, men rädda situationen.

Vi har sagt det förut och vi säger det igen, tack och lov att vi för länge sedan slutade att producera mjölk.

Hade ambitioner att ta mig en rejäl promenad på min lediga dag. Vädret inbjuder dock inte till någon utomhusvistelse. Hos mamma blommar snödropparna vilket är ett gott tecken på stundande fortsatt fägring i blomrabatterna.
Sonen ringde nyss och undrade om jag vill följa med honom nästa vecka till hans kunder som behöver få sina fruktträd beskurna.  Bara det är ett säkert vårtecken.

Maken är iväg på besiktning. Hoppas han får ett infall och kommer hem med semlor. Det vore en fröjd på min lediga dag. Påsken infaller tidigt i år så det är inte så mycket tid att vinka på gällande semmelintag.