Summa sidvisningar

söndag 27 december 2015

Pengar från himlen och fluffiga bolster



Klockan i vårt sovrum visade på 08.45 när jag slog upp ögonen. Jag ruskade liv i maken som yrvaket såg på mig. Så lång sovmorgon tror jag inte att jag haft under hela mitt vuxna liv. Jag är en morgonmänniska som oftast vaknar före hela världen.
Kanske stundar det nya morgonrutiner så här i mogen ålder.

Vår första nyfikenhet på dagen gällde det rådande väderläget. Vi förväntade oss ett vinterlandskap utanför sovrumsfönstret men gräset var lika grönt som det var igår. Fram till efter frukosten. Då började de första flingorna att falla och nu råder det totalt snökaos. Totalt kaos! För när den första snön kommer blir det totalt kaos enligt dagspressen.

Många har längtat och väntat på den vita nederbörden. Mig kvittar det lika, jag bekymrar mig varken om dagen eller morgondagen. Förutom att jag åter igen ska sätta mig till rätta tandläkarstolen i morgon eftermiddag. Det är för mig värre än det värsta snökaos.

Sonen däremot verkar nöjd med att snön nu äntligen faller. Det tillhör momenten i hans och hans familjs uppehälle. Snöskottarkunderna står på parad och väntar på utryckning. Det faller stålar från himlen för vissa.

När vi bodde i Värmland var även maken med i snösvängen. Då, när vintrar var vintrar och tjänsterna var eftertraktade av den som ägde en traktor med snöblad. Telefonen ringde ofta mitt i nätterna och makens destination var Laxå. Där fördrev han tiden med långa dagar och sena kvällar allt medan snövallarna växte av hans framfart.
Eftersom maken är född och beskaffad med hjälpsamhetens ådra passade han på att ploga bort snön framför möbelhandlarens dörr och kundparkering. Det ingick inte i snököraravtalet mellan maken och Laxå kommun men eftersom möbelaffären låg mellan de kommunala gatorna ansåg maken att ingen skada var skedd om också möbelhandlaren snöiga vardag blev underlättad.
Tacksamheten från möbelhandlarens sida visste inga gränser varpå han en dag ringde mig för att berätta att han tänkte förära oss med var sitt fluffigt täcke av bästa kvalité. Om det låg inom lagens moral gällande mutor och bestickning vet jag inte men täckena höll vad möbelhandlaren lovade och vi sov under dessa bolster många och långa års vinternätter.
Nu är täckena för länge sedan utbytta mot nya och möbelaffären i Laxå heter numera Linne och Lump såg vi när vi i somras var där för att leta efter ett café på väg hem från vår Värmlandsresa.

Julen är slut och bocken i Gävle har gjort sitt. I dag återstår endast en förkolnad hög och pyromanen är häktad. Han höll nära nog på att elda upp sig själv när han ändå var i farten med att tutta på.
Och i Norrköping har några ligister under gårdagskvällen gått bärsärkagång i stadsdelen Navestad. Lokalpolis och tillkallad förstärkning från Linköping och Sörmland samt en polishelikopter försökte styra upp ordningen varpå våldsverkarna försvann ut i tomma intet. I nuläget finns inte ett spår av de tjugotalet maskerade ungdomarna som utrustat sig med stenar och explosiva attiraljer för att möta den massiva insatsstyrkan. De ligger väl hemma hos sina mödrar och fäder och sover ut efter sina bravader.
Det tarvas en rejäl sovmorgon vare sig det gäller avslutad snöröjning, upplopp eller efter att ha gjort i stort sett ingenting annat än ätit äppelkaka med vaniljsås på kvällskvisten.