Summa sidvisningar

torsdag 10 december 2015

Att trampa luft och äta fisk två dagar i rad


Gårdagen. Jag for hemifrån när det var becksvart ute. Tackade för att det dessutom inte var kallt och isbark på bilens framruta.
I ryggsäcken låg min almanacka. Pennan instucken i den lilla öglan som är fäst vid filofaxens skinnomslag.
Boka av och boka om. Nya dagar och nya tider.

Fram och tillbaka sprang jag. Under ett av varven hann jag stanna till vid Pressbyrån. Kaffe i en pappmugg med plastlock. Petade upp den lilla flärpen på locket så det blev möjligt att sörpla i mig av drycken utan onödigt spill medan jag rusade vidare. Brände mig på tungan av det rykande kaffet. Bet i saffranskringlan beströdd med pärlsocker. Smulorna fastnade i min stickade tröja.

Information. Ny information. Nya ansikten. Det kändes som om jag gick på händer medan fötterna hysteriskt trampade i luften. Inget fotfäste, bara luft.

Telefonsamtal. Sms, mejl. Vidare, vidare. Ny information. Nya människor.

Panerad torskfilé med kokt potatis och olivertzatziki. Det var dagens lunch meddelade lunchmenyn.
Fullt vid borden. Munnar som ljudlöst öppnade sig, gapade över gaffeln och käkar som malde.
Kaffe på maten? Nej tack. Måste vidare men tack ändå.

Tio timmar från det jag åkte hemifrån svängde jag upp bilen på vår grusade parkeringsplats. Utanför bilrutorna var det lika svart som när jag i den tidiga morgonstunden satte mig i bilen för avfärd.

Adventsljusstakar och stjärnor i våra fönster. Ombonat och välkomnande. På spisen puttrade en kastrull med glögg. På bordet tända ljus, russin, mandel och pepparkakor.
En välkommenhemkram av maken som hällde upp glögg i var sin mugg.

Trött i både kropp och själ stöp jag ner i soffan. Oförmögen att göra annat än att blunda en liten stund.Tankar som fladdrade fram och åter. Dåtid, nutid, framtid.

Idag är en ny dag. Återfunnen energi men som min egen beslutsfattare har jag beslutat att detta får bli en vilodag. Maken gräver grannens avlopp. Sonen lindar ut avloppsslang. Till lunch ansluter sig även sonsambon för att äta fiskgryta tillsammans med oss. Således blir det fisk två dagar i rad för min del. Intelligenspåfyllning. Av fisk blir vi kloka.

Inget annat på min agenda idag. I morgon är det Luciafest på förskolan. Tidigt på morgonen. Innan det har hunnit ljusna. På stortvillingarnas dagis är vi farmor och farfar. På småtvillingarna och deras storasyster mormor och morfar. Det är en stor rikedom.