Summa sidvisningar

tisdag 24 november 2015

En slocknad stake och trendiga prylar


Så har jag då tagit fram och ställt upp en adventsljusstake. I min skrivarbod. Resten åker fram i slutet av veckan.
Som seden bjuder år efter år i adventstid så lyser inte staken. Något är fel. En trasig lampa må hända? Eller något elektriskt fel av mer allvarlig karaktär?
Maken har en finurlig mätare där felet omgående kan utrönas och åtgärdas. Nu är dock han inte hemmavid utan sitter på sjukhussängen och ivrigt inväntar provsvar. Återstår då endast för mig att rota fram några nya små lampor med den rätta spänningen och testa eftersom jag inte behärskar mätartekkniken med hjälp av en finurlig mätare. En efter en skruvas lamporna ur och testas med en ny. Har jag tur lyckas jag på det första försöket. Har jag otur så är nya lampor ihopblandade med gamla och då finns det endast en sak att göra. Köpa nya lampor och skruva i. Eller helt sonika en ny stake. Jag har varit med om det förr.

I år kommer julhandeln att slå alla rekord. Precis som det gjorde förra året. Och året före det och alla andra år.
Det ska vara en robotdammsugare i år. Vi blir härligt befriade från dammråttor helt utan fysiska ansträngningar och får extra tid över för varandra. Lyckan ligger i en robotdammsugare.

En annan het och trendig innepryl är Philips soppmaskin. Fixar soppan lätt och enkelt. Bara blanda och starta så sköter maskinen allt på egen hand. Den måste dock diskas varsamt och inget vatten får rinna in i maskineriet. Ty då har den gjort sin sista soppa, det är ett som är säkert och tusenlappen ligger skvalpande blöt och obrukbar mitt bland de varma grönsakerna med buljong.

En gång i tiden var jag begiven på maskinella grunkor som lovade stressade husmödrar lindring i köket. Äggkokare och bakmaskin för att nämna några av dessa fantastiska elektriska hushållsassistenter. Äggkokaren blev snabbt avskedad medan bakmaskinen var den mest långlivade som knådade och gräddade bröd medan vi sov. Men till sist fick även denna pension från vårt kök och blev sedermera fransk medborgare då min svägerska fick ögonen på den och tog med maskinen hem till Frankrike.

Jag knådar degen för hand och maken kokar ägg på vanligt manér. Även dammsugaren sköts av handkraft så några maskiner av vitt skilda slag står inte på min önskelista av julklappar.

Den enda önskan jag har är en fridfull jul bland de som står mig nära. En skinkmacka med Skånsk senap och en klick sillsallad är ett måste.

Nu ringde maken. Han får svida om från den blå sjukhussärken till privata kläder och med medicinlistan i handen återvända hem till mig.
Nu skickar jag en hälsning i adventstid till den som har befälet. Ge oss inga mer sjukdomar och olyckor. AMEN!