Summa sidvisningar

måndag 26 oktober 2015

Hyacinter och NileCity 105,6


"Julen är värsta helgen för alla som mår dåligt", sa den unge brandmannen och tittade mig stadigt i ögonen.

Vi satt vid ett ovalt bord i brandstationen och pratade om självmord. I Räddningstjänstens jobb ingår att rädda liv. Även de liv där önskan finns att livet ska avslutas.
Det kan ta timmar av samtal där varje ord måste läggas exakt rätt och inget får utlovas av den som ska förmå en person att istället för att ta sitt liv låta den rätta hjälpen träda in.

Att prata om självmord är tabu. Lika svårt är det för en anhörig att berätta om den verkliga dödsorsaken då någon valt att avsluta sitt liv.
Den unge brandmannen som utbildat sig i det svåra att rädda det liv som för stunden inte vill bli räddat efterlyste ett öppnare samhälle där tankar om självmord inte göms undan.

Vi pratade i nästan två timmar. Om liv som räddats och om liv som inte gick att rädda. Svåra och tunga frågor.

Min klocka hade stannat. Batteriet var slut och urmakaren bytte det uttjänta mot ett nytt. Tio minuter tog operationen. Tio minuter strövade jag omkring och tittade in i gallerians butiker. Där julen redan gjort sitt intåg. Tomtar och glada grisar trängdes med glittriga tallkottar och glänsande julgranskulor.
Blomsteraffären skyltade med hyacinter i vackra krukor.

Dingdingelingedinglingedingding. Nu är glada julen här, här här...snart i alla fall.
Redan börjar julklappsinköpen planeras. Tack alla butiksinnehavare att vi blir påminda så vi inte missar något väsentligt.

Jag tänkte på den unge brandmannen. Han som räddar liv som för stunden inte vill bli räddat.
Jag tänkte på julen som med stormsteg närmar sig även utanför butikskedjornas tidiga lock och pock.
Jag tänkte att jag älskar julen.
Faktiskt längtar dit en liten smula. Men främst längtar jag till advent. Julens förmak som doftar saffran, pepparkaksbak och hyacint.

Innan jag for till urmakaren tog jag den unge brandmannen i hand och tackade för att han tog sig tid med mig. Undrade lite varför han egentligen ville bli brandman. Han funderade ovanligt länge så jag hjälpte honom på traven och frågade om han kanske sett NileCity 105,6.
Det hade han. Innan han blev brandman. Det förklarar det hela.
För den som sett NileCity 105,6 vill absolut bli brandman, sa han som räddar liv.
Även det liv som för stunden inte vill bli räddat.

Jag är tacksam över att känna en längtan efter jul...

Även om jag anser att det är onödigt att börja julskylta alla redan. Trots det föll jag nästan för frestelsen att köpa en glad gris med ett äpple i trynet. Behärskning är en stor konst i köpsammanhang. Därför blev det istället en ny klänning. Maken gillade den  lika skarpt som jag.  Å andra sidan berömmer han mig alltid då jag handlat något nytt klädesplagg. Det tycker jag är riktigt trevligt.