Summa sidvisningar

torsdag 8 oktober 2015

Ensilage och avloppsanläggning


Dagens uppdrag innehöll bland annat 120 högmjölkande kor. En ung kvinnlig lantbrukare som inte räds varken arbete eller ekonomi. Ladugårdsinvestering på 14 miljoner kronor. En svindlande summa som de 120 högmjölkande korna ska vara med och betala.
Den unga generationen lantbrukare har ett annat tänk än sina föregångare. De ser inte sin framtida pensionering med en  sönderarbetad kropp utan anpassar sitt arbete mer ergonomiskt. Mjölkrobot och datorisering. En och annan semestervecka samt var tredje helg ledig.
Förslaget om sextimmars arbetsdag missgynnar bondens ledighet. Få tänker på att lantbrukaren indirekt med sina långa arbetsdagar är med och finansierar det hela så vi andra kan köpa billigare mat. Bondens möda är vår föda.

Stortvillingpojken var med mig under dagen. Följde intresserat den mjölkande robotens arbete. En tanke väcktes hos honom. Bonde ska han bli när det är dags för honom att kasta sig ut i arbetslivet.
Möjligheterna är små för honom att bruka en egen gård. Anställd kan han förstås bli. Få sin lön, semester och lediga helger. Semesterersättning och om det krävs sjuklön. Eller ställa upp i Bonde söker fru om det programmet fortfarande är på tapeten när han är giftasvuxen.
Pojken frågade mjökbonden om han kunde få jobba hos henne. Hon lovade att fundera över saken, på det tog de varandra i hand. Kravet hon ställde var dock att han först skulle gå Vretaskolans naturbruksgymnasium. Samma skola som hans faster en gång i tiden gick. Efter tre års lantbruksutbildning övergick hon till  universitetsstudier och blev präst. Inget är hugget i sten.

Arrendator är ett annat alternativ han kan grunna över, vårt lille barnbarn. Men där krävs också en ekonomiskt stadd kassa för att få banklån till inköp av maskiner och djur.
Kanske får gossen fundera ut sin framtid i andra banor. Jag menar, tiden finns eftersom han precis fyllt fyra år. När han gått färdigt sina skolor vet ingen om det fortfarande finns något svenskt lantbruk att satsa på. Må hända lever vi då endast av importerad föda.

Lever gör vi i alla fall. Trots att domedagsprofeterna under gårdagen ordade om att idag skulle jordens undergång äga rum. När jag gick till sängs ställde jag väckarklockans alarm på 07.00. Av två enkla anledningar. Jag hade en morgontid att passa samt om jordens undergång var i antågande ville jag dras med i djupet i vaket tillstånd.
Ingen dramatik av något slag inträffade vilket jag inte heller förväntade mig.

En trevlig dag med trevligt sällskap har det varit än så länge. Dagen är ännu inte slut. Småtvillingarnas storasyster ska gästa oss i natt. Ligga mellan oss och dra i våra täcken och uppta största delen av vår sovyta.

Vi gick på restaurang innan vi åkte hem, den blivande bonden och jag. Satt mitt emot varandra och talade om livets trevligheter. Grävmaskiner och kattungar. Kossor och ensilage. Avloppsanläggning och glass med banan och chokladsås.

Samtalsämnen tryter aldrig i en fyraårings sällskap. I just love it.