Summa sidvisningar

tisdag 15 september 2015

Kokosbullar och fläsk


Det har hänt något fantastiskt i vår by. En kokosbullefabrik har startat upp, ett eldorado för den som älskar att sätta tänderna i detta mjuka fluffiga bakverk.

"Det är en plåga att stå här och känna doften av kokos och choklad hela dagarna", sa Karin i tipset och postutlämningen. Hon såg trånande och en aning olycklig ut när hon blickade in genom fabrikens stora fönster.

Tror jag det! Vem skulle inte vara olycklig av ett sådant underbart och endast skådebröd på arbetstid.
Dottern och jag har funderat över vem av oss som överlever den andra gällande ett stadigt och kontinuerligt intag av kokosbullar.

Det har tvistats i sociala medier huruvida det heter kokosbullar eller kokosbollar. Bullar anser jag vara den mest festliga benämningen. Dessutom är den inte helt rund och kan således inte kallas för boll.
Vad drottningen av godis, Augusta Jansson, kallade den kokosbeströdda skumskapelsen för vet jag inte. Däremot hade hon ett motto som hon levde upp till.
"Min konfektyr skall ligga på ett silverfat och se ut som vackra fjärilar".
Det låter helt fantastisk.

Augusta förknippas med sina kokosbullar i lika hög grad som Amalia Eriksson gör med polkagrisarna i Gränna. Amalia som fick magistratets tillstånd driva ett sockerbageri. I ett för verksamheten nedlagt tullhus i södra infarten av Gränna höll Amalia till och doften måste ha varit förförisk. Idag är det tätt med polkagriskokerierna i lilla Gränna som satt sitt namn på kartan mycket tack vare Amalias tidiga näringsverksamhet.

Nu har vi som sagt fått en kokosbullefabrik i byn som dessutom tillverkar Norrköpings Fläsk. Nostalgigodis tillverkad av ett hemligt recept från 1916. Skivat skumgodis med jordgubb- och vaniljsmak. Upphovsmannen var Petter Andreas Pettersson som startade Norrköpings karamellfabrik.

All heder åt både Augusta och Petter Andreas som med sina söta kunskaper fört oss in i godisträskets himmelrike.

Vår första bekantskap med fläsket var när vi besökte Norrköping för första gången. Vi hade varit till gården på Vikbolandet för att underteckna köpehandlingarna och stannade till i staden för att få en matbit innan vi fortsatte hem till Värmland. I Saluhallen på Nya Torget tillverkades både fläsk och kokosbullar och vi skattade oss lyckliga som ämnade flytta till en sådan exklusiv kommun som hade egen saluhall som inhyste ett eget kokosbullebageri.
Men säg den lycka som är beständig. Nästan samtidigt som flyttlasset gick från Värmland till Östergötland lade Saluhallen ner och blev ett Konsum istället. Därmed försvann både fläsk och kokosbullar från de centrala delarna av Norrköping.  Även om fläsket tillverkats under en tid i Gomma så har jag inte inmundigat något sedan 1989.

Nu är skadan reparerad och jag känner mig privilegierad att bo på en ort som har precis allt. Till och med en kokosbullefabrik med fläsktillverkning efter ett toppenhemligt recept.