Summa sidvisningar

onsdag 2 september 2015

Fästing i örat och pratglad cirkel


Såg på webben om en kvinna som haft en fästing inneboende i sitt öra under en månads tid. Den röda undertexten varnade för starka bilder och vips tryckte jag på filminslaget. Jag har en viss förkärlek för sådant där lite småäckligt om jag själv inte är inblandad.
Besvikelsen blev stor. Fästingen var mumifierad och låg i en försluten plastpåse. Inte det mista knotter blev kännbart i min hud. Även om damen med fästingen hade gråtit och skakat när fästingen blev befriad ur öronfängslet förnam jag ingen äckelkänsla.

Värre var det när jag själv blev drabbad. Vaknade en natt för många år sedan av att det killade i mitt ena ytteröra. Sömndrucken petade jag in ett finger och fick ut en bärfis. Den förskräckta fisen släppte sitt illaluktande sekret som faktiskt innehåller en liten mängd cyanider. Odören spred sig över kudden och påverkade till viss del min fortsatta sömn.
Dock kontaktade jag inte dagspressen för att sprida nyheten vidare utan delade den endast med min familj där muntration uppstod runt frukostbordet.

Det är lätt att skratta åt andras olycka. Ty så är människan skapt.

Det finns många olika sorters småkryp i vår fauna. Vissa är vackra att skåda medan andra ger rysningar. Tvestjärtar tillhör arten insekter och det lär finnas omkring 1900 arter, mest i de  tropiska trakterna. Fyra av arterna har fått sitt fäste i vårt land och vid närmare eftertanke så kunde de också ha stannat i tropikerna istället för att bosätta sig i vår brevlåda.

Den mytomspunna tvestjärten har ryktet om sig att krypa in i folks ögon. Med sina skarpa käkar är trumhinnan lätt att forcera, sedan är det bara att kravla sig vidare och mumsa på den mjuka och innehållsrika hjärnan. Gammal benämning på insekten är öronkrycka och i England heter den earwing. 
Det lär vara en skröna men stundom undrar jag om det inte ligger en gnutta sanning bakom påståendet. 

Det är i alla fall lätt att skaffa sig fobier.

Själv är jag inte lagd åt det ängsliga hållet gällande insekter, spindlar och småkryp. Vi har för övrigt en inneboende spindel av stort format i vårt badrum. Vi pratas vid stundom och den tittar på mig med sina forskande ögon. Den får hållas bäst den vill. Den enda restriktionen jag gett den är att hålla sig långt borta från mig då jag vistas naken i badrummet. Att få den krypande utefter ryggen är inget jag är trakterad av.

Nu är det i alla fall höst på riktigt. Gårdagen regnade konstant och jag får leta fram lite mer rejäla skodon. Det som lyser upp i det grå är kvällens begivenheter. Det är dags att efter sommaruppehållet starta upp vår bokcirkel som vi granndamer har.  Lite prat om lästa böcker och mycket prat om annat. Samt alltid gott tilltugg.
Våra män har startat en egen klubb och strålar påpassligt samman när vi fruar är litterära. De håller egna diskussioner och jag misstänker att kvällen till stor del kommer att handla om avloppsfrågan. Det är ett hett ämne i vår område för tillfället.