Summa sidvisningar

söndag 9 augusti 2015

Larssons kalas och sandaler i guld




Hemkommen från Värmland och Larssons släktkalas. Mat i massor, glass och härliga bakverk. Gemytligt umgänge mellan syskon, kusiner, sysslingar och brysslingar. Föräldrar, mor- och farföräldrar, barnbarn och barnbarnsbarn, mostrar och fastrar, farbröder och morbröder, svågrar och svägerskor. Gifta och ingifta. Storkusiner, småkusiner och kusiner som på grund av späd ålder inte vet om att de är släkt. Svenskar, tyskar och fransoser. De flesta med ett gemensamt, sprungna ur det Larssonska släktträdet.

Jag höll mig i köksregionerna under kalasets senare hälft. Lät de med gemensamma familjerötter språkas vid. Kunde kosta på mig det, ingift som jag är.
Det är dessutom svårt att hålla samtalstråden spänd när många är samlade. Tiden går fortare än vad orden hinner med. Många ord blir det dock och många var vi som skulle hinna med varandra. Trevligt och trivsamt men nu lär det dröja ett bra tag till innan vi alla kan sammanstråla igen.
När diskmaskinen var tömd, smulorna hopsopade, golven torkade, soporna kastade och alla kramats farväl begav vi oss till vårt övernattningshärbärge. Som alltid står dörren öppen hos familjen Wennerström i Sirbo. Vår fasta punkt i vår forna by. Antalet östgötar översteg de sedvanliga besöken varpå madrasser lagts ut, sängar bäddats upp samt en husvagn som stod till förfogande ute på gårdstunet.

Stortvillingarna, småtvillingarna och deras storasyster, utstyrslade i sandaletter i guld, pärlor och strass samt ett par pojksandaler utan bling-bling. Finbyxor, finklänningar och kjol av fluffigt tyll.
Alla sprang de omkring bland komockor, fårlortar, hönsskit och hästspillning. Matade djuren, klappade fåren, lockade på hönsen och gullade med storstorkusinen Lottas tävlingshäst.

Den gamle odlaren fick låna gårdens traktor. Fylld av nostalgi startade han motorn medan traktorhytten fylldes av finklädda stortvillingar, småtvillingar och de senares storasyster.
Ledarhunden fick på moppe av gårdens egna gårdvar och satt i familjebilens bagage och blängde sorgset ut över den festliga yran. Han hade dess för innan gjort ett försök att skrämma slag på en höna i en plötslig glömska över sitt kall.

Larssons familjefest och övernattningen i Sirbo är över för denna gång. Alla är hemkomna var och en till sitt.  Vi får minnas gårdagen med glädje samt över att vi har varandra. Även om de tillfällen vi alla ses är få. Avstånd och olika åtaganden är bidragande orsaker. Men även goda tankar om varandra betyder mycket.