Summa sidvisningar

söndag 5 juli 2015

Ett sjungande dass och en opinkad reporter


Det råder avloppsfeber i vårt område. Inom en mycket snar framtid, närmare bestämt veckan som kommer är det sagt och underskrivet att grävarbetet för den kommunala anläggningen ska starta.
Vår granne har bestämt sig för att han ska högtidlighålla anläggningen när den är klar förhoppningsvis i höst. Med att dricka Cava. Direkt ur toalettstolen. Det är en händelse som jag känner att jag personligen måste beskåda. Möjligt att jag tar med min kamera.

Mull- och förbränningstoaletter kommer att lyftas ut ur fastigheterna på vår gata. Vi blir det toalettsittande folket som njuter av nyhetens behag att dra i spolspaken. Med  tillfredsställelse kan vi titta ner i porslinsholken och se hur det vi lämnat ifrån oss försvinner med ett svischande ljud och hamnar hos Norrköping kommun.

Sommartid är torrklosetter ett pittoreskt inslag i den lantliga sommarstugeidyllen. Det går an att beträda avträdet när det finns moderniteter och spolmöjligheter hemma i den permanenta bostaden. Men att sitta på fjölen året om är inget att traktera efter. Det är  en förlegad företeelse som den äldre generationen har minnen att berätta om.

Idag har jag lärt mig som frilansade skribent att utedass går att göra historiskt och vida omtalad i den händelse att  en berömdhet suttit med rumpan över hålet. Som till exempel Zarah Leander.
Vid Risinge prästgård finns den lilla röda hemlighuset där Zarah mellan 1926 och 1929 uträttade sina behov. Visserligen är dassen omgjort men står på den forna stadiga grunden från förr.

Jag glättade på dörren och kikade in. Tre fina fjölar på rad. Men det som imponerade mest var Zarahs mörka stämma som strömmade ut från dassets innertak.
"Vill ni se en stjärna, se på mig!"
En aningen förvånade ty sittandes i hemlighuset är en privatsak och då önskas ingen som helst förevisning av sitt eget jag.

Men på dasset vid Risinge prästgård satt Zarah och sjöng medan hennes svärfar prosten Leander gnisslade tänder över sonhustruns ogudaktiga val av schlagers och kupletter. Hon sjöng och gjorde det hon skulle utan att ta notis om svärfar vilket gav resultat i båda ändar. Ernst Rolf kom till Norrköping och Zarah blev upptäckt. Plötsligt öppnade sig världen för henne och hon kunde stänga dasslocket för alltid.

Jag lyfte på ett av locken och provsatte försiktigt det hjärtformade hålet. Fredrik som är ordföranden för dass och hembygdsgården ropade till mig att inte pinka eftersom det är monterat en plexiglasskiva under hålet.
Dasset är endast till för påseende och inte påsittande och den som är förtjust i Zarah Leander kan under titten lyssna till hennes sång.

Mycket får en frilansande reporter uppleva under sin verksamma tid i tjänsten.