Summa sidvisningar

tisdag 19 maj 2015

En fisande hund och en växande mage


Vädret fortsätter att vara stabilt. Inga förändringar eller tvära kast. Det är kallt och regnigt när vi släcker lampan för natten, kallt och regnigt när vi vaknar och tänder kökslampan för att slippa tillreda frukosten i skumrasket.
Till och med de gamla garvade väderspåmännen har gett upp. De enda som ser glada ut är meteorologerna på tv när de pekar ut mörka moln och rika skurar. De har förstås betalt att se glada ut så det vore illa om vi tittare behövde betala tv-avgiften och få griniga väder rapportörer i gengäld.

Somrar där solen ersätts av regn minskar våldet ute i vårt samhälle sägs det. Kanske bråkstakarna är rädda för vätan eller också kan det bero på att folk stannar inomhus och endast går ut när nöden gör sig gällande. Som till exempel tomma kylskåp eller brist på toalettpapper och snus. På ödelagda gator finns det inget stoft till råkurr och slagsmål. Även busarna får hålla sig inne och se på Simpsons eller Hem till byn på SVT Play.

Köpmännen däremot de gillar när regnet strilar. Att ta sig till köpcentrum är ganska enkelt och risken att bli blöt är minimal. Kliva i bilen hemma och köra in i parkeringshusen och sedan promenera genom inglasade slussar fram till butikernas utbud. Att lätta på kontot livar upp den dystre regnhataren. Det är vetenskapligt bevisat, tristessen gör att vi handlar mer och regniga somrar ökar affärernas omsättning.

Vi får också mer att tala med varandra om, ty vädret är en rik källa att ösa ur och den sinar aldrig. Nu ska vi gnälla över våren och den väntande sommaren. Som med all säkerhet blir kall och blöt eftersom den inletts så surt. Så kan vi jämföra denna vår med alla andra vårar så långt tillbaka i tiden som vi kan minnas. Det finns de som år efter år prydligt antecknat graderna på både vattenmätaren och utomhusterometern, elförbrukningen och soltimmarna. För dessa är det lätt att kommentera och lägga fram fakta om den svenska sommaren årtionden tillbaka. Vi andra vi får googla om vi vill veta. I alla fall jag för jag kommer sällan ihåg hur vädret var några år tillbaka.

Hur mycket regn vi fått denna vår har vi ingen aning om eftersom vi tappat bort vår regnmätare. Mycket märkligt. Kanske har komposttjuvarna som härjar i bygden varit framme och snott den också.  Må hända även vår smörgåsgrill för den har vi också tappat bort. Skulle vara fint att ha den just nu eftersom det inte går att grilla utomhus. Våffeljärnet har vi dock kvar så våfflor kan vi grädda i brist på annat.

Vår låneledarhund ligger vid mina fötter och sover. Han gnyr lite i sömnen och släpper av en fis då och då. Han är glad så länge han får ligga där han ligger ty han är inte speciellt hågad på någon motionsrunda i detta väder. Ej heller jag. Maken får sköta om hundens rastning. Han som ännu inte har hängt undan vinterjackan. För egen del tänker jag lämna skrivarboden för idag och lägga mig under filten och läsa en bok. I lugn och ro. Måste vara i form till kvällen för då kommer en småtvilling på nattligt besök. Hennes storasyster sov här i natt och i morgon kommer den andra tvillingen för att sova mellan oss. Och i morse stod stortvillingarna och knackade på dörren och ville komma in för att äta frukost. Föräldrarna var på väg till mödravården för att mäta den allt mer växande magen. Det står inte på innan vi får bereda plats för ytterligare ett barnbarn. Bara den här regniga sommaren är förbi så kommer den lilla. Eller lille. Det beror på vad det blir för sort.