Summa sidvisningar

söndag 26 april 2015

En vaken natt och ett litet grönt blad



Det händer ibland att jag vaknar mitt i natten. Klarvaken stirrar jag rakt ut i mörkret och det enda som hörs är makens snarkningar som blandar sig med vårt konstigt råmande kylskåp. Vet inte vad det där kylskåpet har varit med om men det kan inte hålla sig tyst även om det är fullmatat. Nattens råmande är högre än dagens och mycket irriterade. Maken kan jag ändå få tyst på genom att först peta honom i sidan med fingret och sedan lite hårdare använda mig av mina fötter. Kylskåpet kräver att jag helt sonika drar ur sladden med förödande konsekvenser som följd.

I natt var en sådan där vaknatt. Vet inte varför för det finns inget som oroar mig och skaver, varken förlorad kärlek eller ekonomiska bekymmer. Sovrummet var svalt och någon fullmåne var inte synlig på himlavalvet. Kunde helt enkelt inte somna.
Jag har ett knep att ta till som oftast brukar fungera vid sömnfattiga tillfällen. Jag räknar upp tio pojknamn med deras begynnelsebokstav och oftast brukar det stanna vid Henrik eller Ingemar. Ibland kan även Jonatan slinka med. Jag lärde ut knepet till småtvillingarnas storasyster när hon skulle sova över hos oss och sömnen inte gick att hitta. Hon hade dock ett annat självlärt knep, nämligen att fundera ut vilka julklappar hon önskade sig. Önskelistan blev oroväckande lång innan hon till sist slöt de blå ögonen.

I natt hjälpte inga pojknamn. Åke, Åbjörn, Åge.....sen fick jag nästan Ångest...och alfabetet tog slut med det. Flicknamn har jag försökt med men det har inte samma sömneffekt, har ingen förklaring till detta fenomen så det lämnar jag över till eventuella sömnforskare att bry sina hjärnor med.
Min iPod har jag gett bort till dottern som slarvat bort sin men min smarta telefon har samma möjlighet till nedladdning och där finns alltid något som kan fungera som sömnpiller.
Denna natt hittade jag en intervju med Hèdi Fried. Kvinnan som kom till Sverige i juli 1945. Klev av båten M/S Rönnskär och började en mödosam vandring mot ett nytt liv. Som ung flicka hamnade hon i koncentrationslägret Auschwitz tillsammans med sin lillasyster. Föräldrarna blev motade åt ett håll, flickorna åt ett annat och de återförenades aldrig med sin mamma och pappa. Förflyttning till Bergen-Belsen och så till sist kom dagen då hon dog för att födas på nytt den 15 april 1945.

Allt var grått i lägret. Men en dag hittade Hédi ett grönt litet löv som hon smugglade in i baracken. Ett litet löv som blev en sorts glädje och lycka för henne.
Än idag lever minnet av det hon varit med om inom den gamla kvinnan. Att berätta tär hårt på henne och hon blev trött under intervjun, fick göra flera pauser och dricka lite kaffe innan hon orkade fortsätta.

Men det som hände då händer även idag. Människor delas in i grupper. Blir hatade, förföljda, slagna och dödade. Det sägs att antisemitismen har kommit tillbaka, men har den någonsin varit borta?!
När jag var barn kom det romer och slog läger i vårt brukssamhälle. Det sågs inte med blida ögon av brukets helsvenska innevånare där endast finnar och danskar blandade upp invånarstatistiken. Men de var nästan som vem som helst även om det inte gick att förstå vad de sa. De kom ju från våra närmaste grannländer, dessutom duktiga jobbare i järnverket och låg ingen till last. Betalade sin skatt som vilken svensk som helst. Det drogs djupa suckar av lättnad när karavanerna med romerna drog vidare mot nästa mål och ingen önskade dem välkomna åter. När jag tänker tillbaka så tänker jag att det måste ha funnits främlingsfientlighet gentemot dessa romer.

Inget har blivit bättre. Hatet växer och gror. En del är rasister helt öppet medan andra väljer att vara smygrasister. Lika illa ställt båda delarna.

Jag somnade till sist, då det nästan var dags att stiga upp, mata ledarhunden och se till att han kom ut för att kissa och bajsa. Idag kommer hans matte med familj för att hämta hem sin hund. Jag känner mig inte lugn innan de står här utanför dörren. Är alltid orolig när någon jag håller av är ute och kör bil, ändå från Göteborg dessutom.
I morgon ska jag beställa hem Hédi Frieds bok "Skärvor av ett liv. Vägen till och från Auschwitz."