Summa sidvisningar

torsdag 23 april 2015

Tre politiker och en sopsäck


Sida vid sida gick de där, folkpartisten, sossen och centerpartisten. Någon moderat eller sverigedemokrat såg jag dock inte till. Ingen representant från andra partier heller men de kanske fanns där fast jag inte var nog uppmärksam. Eller så var upptagna på annat håll.  De har ju så mycket att styra med de där politikerna.

Men vad gjorde de då de tre politikerna från grannkommunen? Vad hade de i den gula säcken som de släpade mellan sig? Nyfikenheten blev olidlig. Någon ny sammanslagning kanske. Ett helt nytt parti med en helt ny färgkombination...

Nej då, de plockade skräp! Skräp som andra gjort sig av med. Tålmodigt och med stor iver stack de ner näsan mot marken och inte en enda snuspåse där snusaren sugit ut allt det göttaste och sedan spottat på marken undgick politikernas vaksamma blickar. Med sina latexhandskklädda händer plockade de upp snusen, höll den mellan tummen och pekfingret, muttrade något till varandra och förpassade den raskt ner i sopsäcken. Hopkramade ölburkar där ölen runnit ner genom törstande strupar, cigarettfimpar och använda kondomer, (det där sista hittade jag bara på, men det kunde ha varit sant) inget skräp var för litet och obetydligt för de sopletande politikerna.

Det var faktiskt en trevlig syn. Tre olika partier men med ett och samma mål. Att hålla naturen ren, fin och miljövänlig. Jag undrade om det hörde till vanligheten att de gjorde gemensamma utflyktsmål av detta slag. Nej då, det var endast för dagen. De skulle visa upp sig. Att även politiker kan gå utefter vägrenen och hålla Sverige rent. Det råder nämligen den Stora Skräpplockarveckan! De ville föregå med gott exempel.

Bra, tänkte jag. Ha alltid med er gula sopsäckar när ni drar fram genom gator och torg där det hålls politiska möten.  Ha så många med er att det räcker till främlingsfientligheten också. Det är ett skräp som vi behöver lika lite som avätna glasspinnar, tomma chokladkakepapper och urtuggade tuggummin och vad det nu kan vara som vi kastar omkring oss och låter andra plocka rätt på. Vanligtvis är det dock inte politiker som rensar och plockar, det brukar vara andra som sköter den biten för att ge oss ett njutbart samhälle där vi kan flanera fritt från avfall.

För ett njutbart samhälle vill vi ha, där alla får plats och kan känna sig välkomna. En värld som inte vänder båtarna mot det håll de kom ifrån. Där vi inte slår ihjäl varandra av den enkla anledningen att vi inte är stöpta i samma form...