Summa sidvisningar

måndag 13 april 2015

Lövsprickning och jordgubbskräm



Även om det är aningen kallt och blåsigt för tillfället så är våren en underbar tid. Påskliljornas knoppar har brustit och nu vajar de gula blommorna i vinden. Över allt lyser de gula i vår trädgård medan skillan breder ut sig som blå vattenpölar. Även bellisen har hittat upp ur gräsmattorna och det dröjer inte innan magnolian är full av mörkröda blommor.
Jag vill hålla kvar den här årstiden i ett krampaktigt grepp. Veckorna rinner iväg och blir till månader. Det dröjer inte innan det är midsommar och efter det vissnar blomningen ner och hösten närmar sig med hotfulla steg.

Att jag aldrig lär mig att njuta av nuet. Alltid ska jag se framåt och bäva inför det som faktiskt är långt borta. Den annalkande vintern. Nej, i år ska jag göra det som jag säger varje vår. Njuta av härligheten och prakten så länge den varar.

I går stuvade maken och jag in stortvillingarna i deras bilbarnstolar i vår bil. Stolarna sitter alltid fastmonterade där för vilken dag som helst ska vi ut och köra på stortvillingar, småtvillingar och deras storasyster. Vi vet oftast inte vilken dag det blir, bara att det oftast blir...
Nåväl, vi spände fast stortvillingarna och begav oss till trädgårdsanläggningen beläget på andra sidan staden. Jordgubbsplantor,en  röd vinbärsbuske samt två björnbärsbuskar blev avprickat från den blomstrande inköpslistan. Maken lade till några påsar fröer med sommarblomster samt gurkfrön trots att det inte hörde till den ursprungliga planen.

Idag har vi planterat. Maken förberedde. Raka linjer där ett blått snöre markerade räta rader. Hade det varit jag som fördelat jordgubbsplantorna hade det blivit krokiga rader. På frihand på frilandet hade jag petat ner plantorna. Men i år får vi spikraka rader med jordgubbar. Han placerade ut och jag grävde. Teamworking på frilandet.

Det är en känsla av lyx att få gå ut i morgonrocken soliga sommarmornar och plocka egna jordgubbar. Skiva ner dem i filmjölken och njuta av en riktig somrig gofrukost. Eller koka jordgubbskräm och äta den tillsammans med kall gräddig mjölk.
Jordgubbar och filbunke går också bra. Filbunke med en tjock gräddhinna toppad med strösocker.

Välbefinnandet sprider sig och jag tänker att jag är väl en mycket enkel människa som känner lyckorus över 28 nyplanterade jordgubbsplantor. När det finns så mycket annat att glädjas över. Köpa ny bil eller gå på husvisning till exempel. Eller byta ut den gamla köksinredningen mot ett nytt i modernt snitt. Då skulle jag ha något att komma med. För vem sticker jag i ögonen på när jag berättar att jag är lyckligt lottad som har förmånen att köpa några jordgubbsplantor. Samt en röd vinbärsbuske och två björnbärsbuskar. Ej att förglömma.

I kväll har jag lyxat till det lite och tillrett en brylépudding. Jag lovade maken att om han åt sin fisk ordentligt skulle han få efterrätt. Trots att det bara är måndag. Fisken har landat och lagt sig tillrätta i våra magsäckar och jag känner att den gjort plats för lite pudding så jag avslutar härmed mitt bloggande och gör mig beredd att plocka fram efterrättsskålarna istället. Det får duga i väntan på jordgubbarna...