Summa sidvisningar

onsdag 18 mars 2015

Norrsken och Pajala sun beach


Snackisen igår kväll var det fenomenala norrskenet som stora delar av Sverige kunde se. I det sociala flödet strömmade det in rapporter och bilder på himlafenomenet. Inte så konstigt eftersom det inte hör till vanligheterna att vi får se polarsken i dessa breddgrader.

Jag har alltid velat se norrsken. Ända sedan jag var barn och mamma läste högt för mig ur Läsebok för folkskolan. Sagan om Sampo Lappelill. Pojken som bodde i Aimio vid älven Tana.
På sin skinnfäll i pulkan satt gossen Sampo, vars namn betyder lycka, och blev dragen av sin snälla ren allt medan norrskenet böljade på himlavalvet.
Mamma fick stanna upp varje gång vid bilden av pojken, renen och norrskenet. Noggrant studerade jag bilden och tyckte det var rent magiskt.
När jag blir stor ska jag åka till Pajala och titta upp mot himlen, precis som Sampo, tänkte jag.
För i Pajala syns norrskenet som bäst, det hade min mamma förklarat.

Igår väntade jag hela eftermiddagen på att mörkret skulle sänka sig så jag, utan att behöva resa långt upp till norr, äntligen skulle få se det magnefika ljuset.
Vi bylsade på oss tjocka jackor, maken och jag, och gick ner till staketet mot sjön. Stod där i det frusna och skimrande gräset och spanade upp mot himlen.
Där! Vi såg det! Norrskenet!

Jag måste tillstå att jag blev en aning besviken. Det var svagt och inte alls som jag tänkt mig. Men höll god min och sa "Åh vad vackert." Maken höll med. Det var vackert.
"Tänk att äntligen få se norrsken," fortsatte jag. Maken nickade och påstod att han frös. Vi gick in och lade oss för att sova. Jag var fortfarande en smula besviken.

I morse var de sociala flödena ännu mer nedlusat av norrskenet. Folk hade sett det i Norrköping, Kolmården och ute på Vikbolandet.
Det var då jag förstod. Vi hade stått där i nattens kalla mörker och blivit hänförda av ljuset bortifrån Svärtinge som ligger på andra sidan sjön. Det ljus vi kan se varje kväll vid klart väder.

Jag har således fortfarande inte sett något norrsken. Kanske borde jag boka biljett och åka till Pajala trots allt. Vi känner ett par som bor där. Mannen i det hushållet kan blanda en drink som heter Pajala sun beach. Det är en kall öl med en bit falukorv uppspetad på en tandpetare som dekoration.
Han kan få iordningställa en sådan drink åt mig som jag kan smutta på medan jag kollar på det riktiga norrskenet.