Summa sidvisningar

tisdag 3 mars 2015

Hanna och Gud


På söndag hålls det genusmässa i Gusums kyrka. Det har uppmärksammats i både Norrköpings Tidningar och Corren har jag sett på nätet.
-Det är viktigt att bredda bilden av Gud. En av anledningarna är att många människor i världen drabbas av mäns övergrepp, våld, makt och erövring, säger prästen Mikaela i artikeln.
Hon undrar också hur dessa människor ska hitta en Gud. Vidare berättar hon att hon varken har färg eller kön på Gud och när hon söker trygghet och styrka är det oftast förknippat med en man men som lika gärna kan finnas hos Gud som en mor.

Reaktionerna lät inta vänta på sig. Kommentarsfältet fylldes med åsikter rörande Bibelns ord huruvida Gud är en man eller kvinna, att prästen med sin feministiska syn kunde starta en egen kyrka tillsammans med Schyman och att tro på något som inte finns är barnsligt samt att religion är roten till allt ont.

Jag blir inte speciellt förvånad. Vi är lärda att Gud är en han och har väl aldrig riktigt funderat över motsatsen. Men det som förvånar mig mest är att icketroende och ateister ger sig in i debatten. För dem borde det kvitta lika i vilket könsfack Gud är instoppad. Gud finns ju ändå inte.
De flesta inläggen var skrivna av män. Troende eller inte troende. Upprörda var de i alla fall. Är det kanske som så att deras manlighet fått sig en törn? Eller är det ändå så att Gud har ett starkt inflytande hos oss men även hos den som inte tror på någon Gud? Att Gud hör till livet för så har det alltid varit?

Men vem har då bestämt att Gud är en han? Antagligen profeterna i Gamla Testamentet och evangelisterna i Nya Testamentet. För det är deras skrifter som domineras i Bibeln.
Men fanns det då inga kvinnor? Jovisst finns de där. De starka kvinnorna som stod i bakgrunden precis som de gör än idag i vissa religioner.

Hanna, som fastade dag som natt och tillbad Gud.
Mirjam som var syster till Mose och Aron. Hon som ledda den dansande kvinnokörer och prisade Gud med puka i handen.
Debroa som var den enda kvinnliga domaren på 1200-talet före Kristus.
Lilith, den kvinna som kom att bli den första kvinnan som blev ratad och fick korgen av sin make Adam.
Det finns många fler kvinnor i Bibeln och vissa av dem har helt egna kapitel, men de har inte så värst hög status. Precis som kvinnliga präster inte har hos kvinnoprästmotståndarna i vår moderna tid.
Inte så konstigt eftersom Bibeln ursprungligen skrivits av män till män.
Kanske är det därför reaktionerna år 2015 blir så starka om Gud görs könlös eller om vi leker med tanken att Gud till och med kanske är en hon. Eller en hen.

Jag talade med prästen Mikaela i telefon i går kväll. Läste upp alla reaktionerna som kommit.
-Härligt, sa hon spontant. Det väcker debatt vilket betyder att människor tänker till.
Som Mikaelas mamma känner jag en stolthet och beundrar hennes mod. För det är modigt att hålla en mässa i genusperspektiv. Då får hon räkna med en del mindre smickrande kommentarer från samhällsmedborgarna.

...liksom kvinnan har kommit från mannen så blir också mannen till genom kvinnan, men allt kommer från Gud...