Summa sidvisningar

lördag 28 februari 2015

Bråddgatan och Tunnbindaregatan


I hörnet av Bråddgatan 32 och Tunnbindaregatan 35 i Norrköping ligger den judiska synagogan. En vit byggnad som i mitt tycke är ganska vackert. Det låga staketet omgärdar synagogan och några almar (?) ger det hela en fin inramning.

Jag har varit inne i synagogan ytterst få gånger och då endast i samband med att jag arrangerat någon begravning.
Nu för tiden åker jag sällan förbi den judiska synagogan. Har inga direkta ärenden i den delen av staden annat än när jag lämnar stortvillingarna på dagis en bit bort bland kvarteren.  Därför har jag inte heller sett det andra som rör sig på Bråddgatan och Tunnbindargatan sett och talar om. Den beväpnade polisen som då och då står där och håller vakt.
"Det pågår viss aktivitet där inne" svarar polisen när allmänheten frågar.

Judehatet växer sig allt starkare i vårt land, men även ute i Europa. Svenska familjer med judiska rötter börjar se sig om för att flytta från Sverige. Vart? tänker jag. Till Israel? Där det finns oro och konflikter.
Judiska förskolor och skolor har också polisbevakning som är utrustade med kulsprutepistoler. I vårt land! Hur påverkas barnen av det? Kan föräldrarna känna sig lugna och trygga när de är på sina arbeten?
Det kan verka som om terroristerna lyckats med sina uppsåt. Det ska de inte få känna men känner säkert ändå. Även om flera av dem har en önskan om att Hitlers återuppståndelse skulle ge dem ytterligare hjälp på traven med att utrota judar.

På judiska kyrkogårdar har gravar skändats. Gravstenar välts. Under 2014 anmäldes 200 hatbrott med antisemitiska uppsåt i Sverige, i Bryssel dödades fyra personer då ett judiskt museum attackerades. Rabbin i Malmö blev påflugen av okända män och synagogan i Göteborg fick hot om att den skulle jämnas med marken.
Dödande skott i Köpenhamn och attacken mot kosherbutiken i Paris. Elever i svenska skolor som högt uttalar sig om att judar borde skjutas.

I går tittade jag på Skavlan. Mest för att höra Niclas Hammarström och Magnus Falkeheds skräckfyllda berättelse från deras fångenskap i Syrien. Själva Skavlan är ingen vidare programledare. Det blir mest flams och trams av alltihop.
Känner mig nöjd med att min chefredaktör inte skickar ut mig på farofyllda uppdrag. Jag håller mig mest hem om kring och i Finspång. Men där har det visserligen skett ett hemskt mord så skurkar finns över allt.

Idag är det 29 år sedan Olof Palme mördades. I går blev Boris Nemtsov nedskjuten på öppen gata. Han som under lång tid varit rädd att bli mördad av Putin.

Och i Falun fortsätter fortsätter jakten på medaljer. Själv ska jag steka pannkakor till stortvillingarna, småtvillingarna och deras storasyster. Det lär gå åt mycket pannkakssmet.