Summa sidvisningar

måndag 23 februari 2015

Mina barn och andras ungar



Idag är det stor dag. Lilla prinsessan Estelle, eller Estrella som någon kallat henne, firar sin treåriga bemärkelsedag.
Hon är en mogen ung dam. Kanske går det att kalla henne brådmogen ty vilka treåringar gör officiella debuter vid så späd ålder.
Vi östgötar kan sträcka på oss för den lilla monarken är hertiginna över oss vanligt dödliga med den karaktäristiska dialekten som påvisar vart vi hör hemma. Min dialekt dock något uppblandad med värmländska toner. Speciellt då jag talar med en värmlänning i telefon.
Hur som helst, sin officiella debut gjorde Estelle i sitt hertiginnedöme då hon inför samlad press invigde sagostigen vid Tåkern. Detta skedde i maj när göken gol och då var hon endast två år gammal.
Om nu inte detta vore nog så hälsade hon klädd i folkdräkt på hela det svenska folket på nationaldagen och på den lilla kusinens dop i Drottningholms slottskyrka charmade hon alla.
Hovexperterna lovar och prisar det kungliga ämnet med att hon trots sina unga år har förmågan att sköta sig exemplariskt.

Nu går prinsessan på förskolan Äventyret. Våra barnbarn småtvillingarna och deras storasyster går på Haren och Nyckelpigan på Hasselgårdens förskola medan stortvillingarnas förskola heter Kastanjegården. Det är ett bestyr när barnen ska iväg på morgonen. Stövlar, vantar och mössor samt rejäla utekläder som står emot väta och kalla vindar.
Allt som oftast är jag inblandad som transportör. Så även denna morgon. Idag dock ej allena utan  tillsammans med småtvillingarna och deras storasysters mamma. Vi skulle efter avlämnade barn bege oss till den lokala frisörsalongen och få håret klippt och för egen del avslutande frisering med noppade ögonbryn. Därefter en avslappnande cafébesök innan hemfärd.

När jag öppnade dörren till huset kom Sigge hund rusande och hälsade mig glatt välkommen. Därefter småtvillingarna och deras storasyster. Sist kom mamman ner från övervåningen. Jag stannade förstummad innanför dörren. Tittade på de glada barnen och insåg omedelbart att de inte såg ut som de brukar. Kan ha att göra med att de kroppsmålat sig med tuschpennor under det att mamman styrt med morgonens hushållsgöromål.
Mest dekorerat sig i ansiktet, i öronen, hals, nacke, hårbotten och ögonlock.
En aning röd/blå flammighet uppstod i tre söta ansikten efter en omild behandling med en frottéhanduk innan det blev dags att föra flickorna till förskolan.

Lilla Estelle. Undrar om hon också har egna tuschpennor som hon kan pyssla med under tiden hennes mamma bäddar sängarna, hänger tvätten, plockar i diskmaskinen, torkar av diskbänk och köksbord innan det är dags att bege sig till Äventyret?