Summa sidvisningar

måndag 5 januari 2015

Underredsbesiktning och tätninglister



Att gå till läkaren är inte riktigt min grej. När den läkare jag haft i tjugofem års tid valt att gå vidare i livet med annat än att driva egen praktik och skaffat en efterträdare blir det för mig ännu jobbigare.
Ytterst sällan har jag tack och lov sluppit från några större ingrepp eller drabbats av sjukdom, men ändå genom åren låtit mig genomgå en underredsbesiktning i förebyggande syfte. Som att lämna bilen på service ungefär.

Nu har alltså läkaren flyttat ut och den nya flyttat in i praktiken. Som väl är är den nya doktorn en kvinna och det känns betryggande. Känner mig inte bekväm med  att visa upp det onämnbara även om det är en läkarbaserad handling så är det lättare när den vita rocken innehåller en kvinna.

Allt verkade normalt och när hönsburen och jeansen åter var på plats åkte jag lättad därifrån. Precis när jag svängde ut på Kungsgatan kom jag av någon anledning att tänka på den stora tuggummistölden som skett i Tranås men även i Nässjö. Den senaste på självaste nyårsafton till beloppet av tretusen kronor. I Tranås var tjuven modigare och har tillgripit sig tuggummi för inte mindre än tiotusen kronor. Mycket märkligt tycker alla. Jag för min del hoppas att tjuven inte tog fel sorts paket, då hade förväntningarna inte blivit det han eller hon hoppats på.....

Tankarna for vidare i tuggummits tecken och landade hos en granne jag hade för många år sedan. Huset vi bodde i var en aningen dragit och släppte vintertid in kall luft genom fönstren. Jag och de övriga grannarna klagade hos hyresvärden som ganska omgående kom med tätningslister och höll kylan på plats där den skulle vara.
Men min närmaste granne ordnade saken utan inblandning av hyresvärden. Mamman i familjen knatade bort till Konsum och inhandlade ett större parti tuggummi sen var det bara att sätta igång att tugga. Hela familjen malde med käkarna tills dess att de små vita bitarna sockrats ur, blandats med saliv och fått den där lagom sega och formbara konsistensen. Sen var det bara att täta de dragiga fönstren. En god och trevlig familjestund som ledde till praktiskt göromål och i förlängningen även en värmande åtgärd.

Kanske tuggummitjuven i Småland kommit på samma strålande idé. Fönstren var i behov av tätningslister och orken att vänta på hyresvärdens agerande tröt. Ska bli spännande att läsa vidare vad förundersökningen av brottet leder till.