Summa sidvisningar

söndag 4 januari 2015

Kaos i tågtrafiken och ett spökskepp i Medlehavet


Det är inte så ofta som jag får anledning att sätta mig på ett tåg för att bege mig någonstans. Men ibland händer det och då darrar nerverna lite extra. Inte för själva tågresan, tycker faktiskt att det är ett trevligt och avslappnande sätt att resa. Miljövänligt dessutom.
Oron gäller om jag ska komma fram ordentligt utan att bli sittande på rälsen någon stan långt hemifrån. Har ju läst i tidningen om skräckfyllda timmar där människor haft attacker av ilska och frustration över att det varken finns vatten eller mat att tillgå. Värdelös tågpersonal och dålig information allt medan tåget står där det står.

Många timmar försenade kliver svettiga resenärer av vid slutdestinationen där fler arga resenärer som ska bort eller hem blänger på avgångstavlorna och svär över att de inte kommer dit de ska utan tvingats att spendera dyrbar tid på tågstationen. Knölar ner take-away-muggar i papperskorgar och suckar över omöjligheten att resa med tåg.

Bläddrade förbi sidorna där det i dagens tidning finns bilder inifrån spökskeppet Ezadeen. Bläddrade tillbaka och läste artikeln. 359 migranter har betalat mellan 4000 och 8000 dollar för att få komma med på resan bort från kriget i hemlandet för att finna trygghet någon annan stans.
Människosmugglarna gör sig grova pengar och den kriminella trafiken över Medelhavet ökar.
Fartygen är sorgliga lastfartyg, färdiga att fraktas till skrotning. Flyktingarna lever på hopp om förändring och förbättring och med livet som insats kliver de ombord på fartyg som saknar personal och där förnödenheterna snart tar slut. Många av passagerarna är barn.

Vi fick en liten aning om stormens Sveas framfart här i Skärblacka. Vårt eländiga växthus ser idag ännu eländigare ut då dörren blåst bort. Barnbarnens pulkor gav sig iväg på en egen tur över gräsmattan som åter ligger grön efter veckans snöfall. Annars klarade vi oss riktigt bra.

Viss tågtrafik ställdes in i Småland och Västra Götaland och på Tjörnbron landade en kringflygande toalett och blockerade vägen.
Även färjor ställdes in trafiken för att minimera risken av stora materiella skador. Läget var allvarligt och SMHI manade till försiktighet och utfärdade en klass 2-varning. Oss gjorde det inget. Vi skulle ändå inte ge oss iväg några längre sträckor.

Flyktingarna från fartyget Ezadeen är räddade men troligtvis fortfarande mycket rädda efter resan.