Summa sidvisningar

lördag 27 december 2014

Snösvängen och ett torrlagt avträde


Så kom den då äntligen, snön. För oss som använder sociala medier går det att läsa att det snöat under natten, inte bara hos mig utan även hos dig. Ungefär lika mycket och åsikterna omkring nederbörden varierar.

Det är dock skönt att vi har bekvämligheter runt omkring oss. Snöskovlar och snöslungor och en snösväng som väntat att få hänga på schaktbladet och ge sig ut för att få lite extra tillskott i kassan.

Något som aldrig ägnas en tanke åt är att vi kan uträtta våra behov inne i goa stugvärmen. Det är en självklarhet. I alla fall i vårt land. Avträden är numera torrlagda om de inte används för sommarbruk vid någon sommarstuga vill säga.

När vi köpte vårt hus var torrdasset den enda bekvämlighetsinrättningen som fanns. Jag pimpade upp vårt utedass och det blev så hemtrevligt och snyggt att det lätt hade vunnit första pris i en dasstävling. När vi så beslutade oss för att göra om sommarstugan till permanentboende gick vi runt och inspekterade de sedan tidigare permanentboendes kärl för de naturliga trängningarna. Det fanns en hel del att välja på. Mulltoaletter i olika märken, frystoaletter och en förbränningstoalett. Eftersom det ännu inte finns kommunalt avlopp var vi tvingade att välja något av alternativen om vi skulle slippa utedasset. Kan vara nog så pittoreskt att sitta på fjölen när solen skiner men inte lika muntert då det är minusgrader.
Jag hade dessutom ställt mig osams med den kommunala damen på Norrköpings kommun som hade hand om bajsbilens åtagande gällande bortforsling av de tillslutna bajslådorna. Lådorna var uppmärkta årsvis och vi hade bajsat på fel sida om året så någon hämtning av fjolårets behov blev det inte tal om. Jag hotade att personligen köra lådan till Norrköpings kommunhus, placera den på stora trappan och låta henne ta hand om skiten bäst hon ville. Det slutade med att bajshämtarmannen lastade upp den otillåtna lådan och körde den dit den skulle.

I alla fall så  fastnade vi för förbränningstoaletten Cinderella. Ett utmärkt alternativ till torrdasset, miljövänlig och luktfri. Så när som på att vår granne ibland klagar att det luktar bränt bajs eftersom hon bor mellan oss och den andra grannen som också har en Cinderella.

Är vi många som nyttjar vår specialtoalett kan den sucka och morra samt protestera en aning genom att slå upp flammande lågor mot besökaren. Då blir det blir extra roligt när gästen öppnar dörren och kommer ut med skräck i blicken och darrande ben. Eller när besökande av manligt kön blir förfärad när jag erbjuder mig att följa med in på toa för att bistå med en hjälpande hand.
 (Det krävs en instruktion innan någon ovan slår sig ner på tronen.)

Snart, förhoppningsvis, får Cinderella ta pension eftersom om allt går efter planerna blir det kommunalt avlopp under året som kommer. Kvarnarna mal långsamt i frågan, många instanser ska säga sitt men när allt är klart ska det trots allt bli behagligt skönt att få dra i spolspaken till vår nya vattenklossett. En av grannfruarna har redan planen klar. Vi ska binda fina band om våra toalettstolar och gå från stuga till stuga och skåla i champagne. Det ser jag verkligen fram emot!