Summa sidvisningar

onsdag 29 oktober 2014

Höstblåsor och huvudlöss


Att arbeta på förskola är beundransvärt i flera avseenden. Ansvar att ta hand om andras barn, aldrig tappa tålamodet, trösta, leka och lära.

Nu när höstlöven fladdrar omkring som bäst börjar även baciller och virus spridas från förskola till förskola. Barn som kräks, snor som rinner och bildar en elva på överläppen, det hostar och nyser på avdelning efter avdelning. För det är inte helt självklart att sjukdomstillstånden bryter ut hemma hos föräldrarna. Det kan lika gärna ske när barnen är på förskolan. Och då blir det dagisfröken som får torka upp spyorna innan föräldrarna kan komma till undsättning och frakta hem sin kräkluktande unge.

För att inte tala om höstblåsor, visserligen en ofarlig virusinfektion, men ack så otrevlig med blåsor runt och i munnen, på händer och fötter.

Eller huvudlöss. Milimetersmå gynnare som klistrar fast sina gnetter på så många hårstrån de bara kan och suger sig mätta på blod från huvudsvålen. Helst nytvättat hår vill de ha, lössen. Så det kanske är en bra idé att inte tvätta håret innan  det är vår igen. För att vara på den lussäkra sidan...

Allt det här är en förskolearbetares vardag. Får inte vara som oss andra, rädda för smitta.

Vi som nästan inte törs svara i telefonen när någon som drabbats av vinterkräksjuka piggnat till och vill ha medömkan. Tänk om det smittar genom luren!

Vår dotter ringde och berättade uppgivet att en småtvilling kräkts hela natten. Jag kände hur det genast började åka kana bland mina egna inälvor.

En stund senare, nytt telefonsamtal. Denna gång från sonen. Han hade fått mejl om att det går huvudlöss på stortvillingarnas dagis. Minsann kände jag inte att det började krypa runt på min skalp.

Småtvillingarnas storasyster har fått bosatt sig hos oss ett tag. Till dess att hennes systrar och eventuellt föräldrar klarat av de kräkliga behoven och sanerat deras sanitetsutrymme.

En sak har jag sedan många år tillbaka haft klart för mig, aldrig att jag skulle välja att arbeta på dagis eller förskola. Ingen annan skola heller för den delen.....