Summa sidvisningar

måndag 27 oktober 2014

Ananas på kassler och krabba i skal



I min bokhylla finns en kokbok som jag plockar fram lite då och då. Där finns recept på helt vanlig husmanskost blandat med lite mer udda och annorlunda maträtter.

Så drog jag mig plötsligt till minnes att när jag flyttade hemifrån precis i början av 70-talet köpte jag under flera år Husmoderns Köksalmenacka. En receptbok med rader till för att skriva ner egna noteringar. Vart dessa rariteter tagit vägen vet jag inte, antagligen har jag kastat dem och jag ångrar mig bittert. Det hade varit roligt att bläddra i dem och få mig en nostalgisk matkick.

En favoriträtt jag ofta lagade var gratinerad kassler med ananasringar. Ris och en flaska Vino Tinto gav den festliga maten finess och fullbordan.

Ville jag fixa till något utöver det vanliga köpte jag en burk konserverad krabba som effektfullt lades upp på stora snäckskal. Lite riven ost, in i ugnen och succén var ett faktum.

En långfranska skivades så den hängde ihop i botten. Mellan brödskivorna tunna skinkbitar, tomat och ost. Även denna kulinariska anrättning fick osten att smälta, brödet bli frasigt och tomaterna glödheta i ugnen med grillen påslagen.

I kylskåpet alltid en burk Nattkorv och i det lilla frysfacket en inknölad fryspåse med Kinamix.

Jag upptäckte vitlökssalt. Salta efter sunt förnuft. Det är endast i medelhavsländerna vitlök används i riklig mängd fick jag lära mig.

Så damp det ner ett flott erbjudande genom dörrens postinkast. Ett blad singlade ner och lade sig till rätta på hallmattan. Jag hade blivit utsedd som provsmakare åt Estrella. För att tugga i mig av diverse produkter skulle jag tjäna hela tre kronor!

Från Konsum släpade jag hem kassar med mat inhandlat för en vecka. 150 kronor stod det på kvittot. En gigantisk summa pengar för råvaror.

Minns när maken och jag åt vår första pizza på restaurang. Vilken fest, vilken upplevelse!

Tiderna förändras, även vår matkultur.

Palt med fläsk och vit sås, hur ofta tillreds det nu för tiden i våra kök? Det händer lite då och då i vårt och varje gång jag köper en paltbrödskaka i vår affär ser jag hur handlaren ryser lite försiktigt så jag inte ska märka det när han kommer tillbaka från affärens innandöme där han hämtat palten från butikens frys.