Summa sidvisningar

söndag 5 oktober 2014

Begynade tandlossning och bekantas utlandsresor



För några kvällar sedan fick jag reda på att vi som är bosatta i östra Östergötland mår sämre än innevånarna i de andra delarna. I ett försöka att stärka och främja vår hälsa har de drabbade kommunerna tillsammans med landstinget dragit igång en stor hälsosatsning. Först ut var vårt Skärblacka och här arrangerades den första hälsotemakvällen.

God mat, intressant föreläsare, spännande montrar men framför allt trevlig samvaro. Speciellt livat var det omkring sköterskorna från vårdcentralen som gratis erbjöd provtagning av blodtrycket. Kön ringlade sig lång, det skrattades och pratades. Mest om sjukdomar. Detta intressanta och outtömliga samtalsämne. Flera av blodtrycksprovtagarna fick med sig gula lappar där trycket var angivet och med en uppmaning att boka tid på vårdcentralen. Gissar att telefonkön varit lång dit de här dagarna.

Folktandvården var också på plats. Kostnadsfri tandborstutdelning och föreläsning om tandlossning där en makaber modell visades upp. Normal tand med normalt tandkött som slutade i bara tandhalsar och inflammationer. Jag borstade tänderna lite extra noga den kvällen...

En representant från Norrköpings kommun med ansvar över vår hälsa minglade runt. Eftersom jag var där i tjänstens vägnar passade jag på att få en intervju med henne.
Mycket av intresse att för egen del lägga på minnet och försöka i bästa möjliga mån efterleva för att hålla mig frisk, kry och glad i sinnet.

Vi stressar fram genom livet. Det är inget nytt. Men vi kan även bli stressade över att bekanta köper resor och åker utrikes. Eller byter bil. Pressen att efterlikna blir hög och kan leda till kollaps och sjukhusvistelse.
Kan det vara så att östra östgötar åker på solsemester eller byter bil mer än de västra? Nej det låter osannoligt. Det måste vara något annat som ligger bakom hälsoproblemen.

Att gemenskap främjar hälsan tvivlar jag dock inte på. Beviset var tydligt när jag och några andra damer träffades i vår nystartade bok- och läsecirkel. Vi pratade böcker men vi pratade även om mycket annat. Viktiga och oviktiga händelser från våra vardagsliv. Timmarna gick och på vissa av oss blev till sist ögonlocken så tunga att vi fick bryta upp. Kände att jag fick en energikick av den kvällen. Goda endorfiner strömmade genom kroppen och nu längtar jag till nästa gång vi ska träffas.

Goda vänner och små sår ska vi vara rädda om och vårda på bästa sätt. Samt borsta tänderna ordentligt.