Summa sidvisningar

onsdag 1 oktober 2014

Gott nytt år och en misslyckad jul


I morse när jag vaknade kunde jag konstatera att idag om precis tre månader är det år 2015. Då åker julgranen ut, tomtarna förpassas till förrådets julförvaringslåda och de röda julstjärnorna hamnar i soptunnan.

På förmiddagen har jag gjort ett besök i en handelsträdgård. Apropå julstjärnor...
Stora bord med små stjärnor, ännu endast gröna, meter efter meter. Väntande på att bladens ändring från grönt till rött ska inträffa.
De behöver mycket mörker, en enda liten ljuskälla kan sabotera allt, upplyste mig trädgårdsmästaren och lade till att bäst mår blomman i en mörk garderob. Då behåller den sin röda färg.
Känns faktiskt lite så där, att behöva gå in i garderoben för att njuta av fägringen i adventstid. Det är då jag köper våra julstjärnor. Varsamt inlindad i papper så inte kylan fäller bladen innan de hamnar i våra fönster.

När julen är över har jag tröttnat på blomman. Vill ersätta den med vårliga växter och jag tror inte heller att jag skulle lyckas med bedriften att vara så omvårdande det skulle krävas för att få julstjärnan i så god vigör att den kan återanvändas nästkommande advent.

Hur julen kommer att bli i år är ovisst. Misslyckad antagligen eftersom Aladdinaskens trillingnöt får stryka på foten av mer trendig choklad. Gamla julvärdar från tv rasar. Utom Arne Weise. Han har aldrig under sina trettio år som julvärd nallat ur chokladasken.
Ingvar Oldsberg däremot funderar på att fly landet och fira julen utomlands. Kanske det finns trillingnöt dit han kommer så åtminstone hans jul är räddad.

Det är en viktig händelse detta  Media slår upp stort och många är vi som förfasar oss. Vet inte om maken upptäckt denna feta rubrik. Han som alltid tar trillingnöten först. Från båda lagren, samtidigt.
Först den ena biten, sen petar han försiktigt upp mellanlagret och han vet exakt vart den andra ligger. Han har mångårig vana.

Mig kvittar det lika. Det kliar i munnen om jag äter nötter så speciellt upprörd över det här beslutet är jag inte. Jag glufsar obekymrat i mig av både eventuellt nya och  gamla sorter. Blandar ett par bitar åt gången. Tuggar, sväljer och önskar att det kunde vara tre lager i asken. Minst.