Summa sidvisningar

fredag 19 september 2014

Rakt hår och Babyliss


Varje gång jag går till frissan bokar jag en ny tid, åtta veckor framåt i tiden. Praktiskt eftersom det är svårt att komma till skott och ringa när det väl är dags.
Jag har nästan alltid haft kort frisyr. Men framför allt rak frisyr. Som ung önskade jag hett och innerligt att jag en morgon skulle vakna och att det under natten skett ett stort under. Att jag blivit lockhårig. Vilket aldrig hände. Inte ett enda hårstrå ville på naturlig väg kröka till sig. Det enda ostyriga i min kalufs är den virvel jag har mitt på huvudet. Nu befinner den sig som väl är i bakhuvudet vilket medför att jag själv inte kan se den. Därför har jag heller inget större bekymmer om den. Däremot har min frissa det. "Vilken kraftig virvel du har här" säger hon varje gång och sätter dit sitt pekfinger och trycker till.

När jag i min ungdom ansattes av en allt för häftig längtan att vara lockhårig gick jag och permanentade mig. Vi satt där på rad vid framför den stora långa spegeln. Vi som ville bli snygga.
Det rullades permanentspolar i olika färger och fästes med en liten gummistropp. Det stramade och sved i skalpen. Lukten av permanentvätska var förfärlig och hela processen mycket långdragen.

Efter sista sköljningen var det dags för andra rullningen. Den som gav mjuka stora fina lockar. Torkhuven drogs ner över huvudet. Jag kände mig som en modern och sofistikerad kvinna bland de andra kvinnorna som antagligen kände likadant.

Det susade och surrade runt öronen. Vi rökte cigaretter och drack kaffe. Bläddrade i den framlagda kvinnolektyren.

När jag som liten flicka var med pappa till herrfrisören fanns det annan slags lektyr framlagd. Pappa sa åt mig att sitta stilla och vänta på honom men framför allt inte bläddra i några tidningar. Han höll ögonen på mig genom spegeln och jag löd.

Gemenskaphetsfaktorn var hög mellan kund och frissa. Det var inte lönt att lägga sig i samtalen. Vi var sammanfogade med vår egen frissa, gränserna gick mellan våra frisörstolar. Det skvallrades. Rejält dessutom.

En dag ringde faster Elsa. Hon hade vunnit på bingo. En Babyliss elektriska hårspolar. Jag fick lådan med åtta stycken hårspolar som skulle värmas upp genom elnätet innan de kunde tas i bruk. Mamma var lika nervös varje gång jag skulle rulla håret. Hon tyckte det verkade farligt.

Med torrschampo och Babyliss elektriska hårspolar klarade jag mig utmärkt bra genom mina ungdomsår.Tog sen mascaran slut körde jag ner den lilla mascaraborsten i pappas svarta skokrämsburk.