Summa sidvisningar

söndag 24 augusti 2014

Valurnor och en prydlig slipsknut



Nu har de kommit i vår brevlåda. Röstkorten. Snart är det dags och debatterna går heta. Jag velar i år som alla andra år då det är dags att rösta. Det har blivit så krångligt. Inte hjälper det att vissa av politikerna ser ut som om de helst skulle vilja slippa ifrån allt ihop. Munnar som streck. Inte en enda rolig dag i deras liv.
Det enda jag är säker på är att det i år är av allra största vikt att samtliga medborgare med rösträtt masar sig iväg till vallokalerna. Röstar på vad som helst för att stoppa fientlighet och nazister i dörren.

När jag var barn gick gick diskussionerna höga vid matbordet vart fjärde år. Mamma och pappa var på samma politiska våglängd men ibland vägde vågskålen över lite mer åt det ena hållet.För att få vågen att väga jämt var denna stundom högröstade ordväxlingen ett måste. Vi hade ingen tv så den politiska kvällsunderhållningen dem emellan kunde pågå i timmar. Jag satt böjd över mina pastellkritor och lyssnade oförstående på deras ordsvängningar och meningsutbyten. Det fanns ingen klassklyfta mellan dem, de tillhörde arbetarna med arbetarnas moral och åsikter. Ändå skulle det stötas och blötas i för mig det oändliga.

Då det var dags att gå till IOGT som för dagen var iordningställd till vallokal tog min pappa  på sig sin slips. Knöt den lite extra omsorgsfullt. Jag fick alltid följa med och jag kände på ett barns vis att det var en mycket högtidlig promenad. Pappa extra uppspelt."Idioter Och Gamla Tanter" sa han högt när vi klev in i lokalen medan mamma generat hyschade åt honom. Det var en nykter och smått religiös byggnad som skulle visas vördnad och respekt menade hon.

Mamma och pappa klev bestämt in bakom var sin skärm, prasslade lite med valsedlarna medan jag fick sitta stilla på en stol och vänta. Kuverten damp ner i valurnorna och pappa såg belåten ut.
"Nu sänker vi borgarna" sa han på hemväg. Pappa som alltid handlade i Konsum och tankade på OK. Han satte aldrig sin fot innanför dörren på ICA. På senare år hotade jag honom med att när dagen var inne skulle jag bära hans urna i en icakasse. Han svarade aldrig på det för han visste att min moral skulle hindra mig. Så rätt han hade. När dagen var inne bar jag urnan med stoftet efter en sann socialist tillika min pappa mycket varsamt och försiktigt utan kasse av något slag.

När vi var hemma efter uträttat ärende knöt pappa av sig slipsen och hängde in den i sin garderob. Tog fram två äggkoppar och hällde upp två snapsar. En till mamma och en till honom. Därefter ställde han tillbaka flaskan i skåpet.
"Idioter Och Gamla Tanter" skrockade han. Höjde äggkoppen och utbringade en skål för solidariteten och inväntade därefter valvakan på radion.