Summa sidvisningar

fredag 22 augusti 2014

Slite och en ledig dag


Slite Gotland tisdagen den 12 augusti 2014. Varmt och vindstilla och vi promenerade nere vid hamnen. En fiskebåt var till salu och ett gäng medelålders män diskuterar och dividerar. Priset och båtens skick. Om det blev någon affär vet jag inte för vi begav oss till den lilla fiskebutiken som lockade med nyrökt lax och räkor.
Från den lokala matvaruaffären köpte vi goda ostar, färskt bröd, smör, dryck och sallad. I den gröna parken bredvid hamnen dukade vi upp vår lunch. Gemytligt och familjärt. Semester och sol. Cyklarna parkerade en bit bort.

En dam kom släntrande och satte sig på parkbänken en bit bort. Hon valde bänken som avståndsmässigt räckte till en konversation. Hon betraktade oss en liten stund och plockade sedan upp en öl ur sin väska.
Med en röst sprucken av allt för många cigaretter och alkoholhaltiga drycker frågade hon oss om vi var semesterfirare. Vi bekräftade sanningshalten i hennes fråga varpå hon suckade belåtet och berättade att hon också hade förmånen att vara arbetsledig en sådan vacker sensommardag. Tog en klunk öl och förtydligade att hon var ledig från sitt arbete. I den händelse vi kanske inte hörde eller förstod. Hon skrattade och kisade mot solen. Klunkade öl och berättade åter igen att hon hade en ledig dag. Hon tyckte det var mycket skönt, att vara ledig från arbetet. När solen sken och allt var så fint. Vi nickade och höll med.
Hon reste sig från bänken och önskade oss fortsatt trevlig semester. Hon var ju också ledig från sitt arbete, sa hon. Vi vinkade till varandra och hon försvann. Lite vingligt men höll ändå rak kurs. På sin lediga dag.

Vi åt vår lunch. Kastade soporna på anvisad plats. Klev upp på våra cyklar och begav oss mot apoteket.
Där stod den lediga damen. Hon sken upp när hon såg sina nyvunna vänner från fastlandet. Hon skulle dock inte in på apoteket utan in i butiken bredvid. Den med grön skylt ovanför dörren. Dörren där man går in tomhänt och kommer ut med klirrande flaskor. Oftast i samband med sin från arbetet lediga dag.

Jag blev beklämd. Anande att hon önskade sig ett annat liv. Ett arbete som hon kunde få semester ifrån. En familj att följa med på semesterturer. Kanske inte nödvändigtvis på cykel. Men ändå. Eller också har jag förutfattade meningar. Kanske var hon nöjd med sitt liv. Sitta och småprata med främmande människor, ta en öl och tycka livet är skönt. På sin lediga dag.

Vi vet så lite om vad det rör sig inom andra människor. Däremot är vi otroligt snabba på att dra egna slutsatser.