Summa sidvisningar

torsdag 3 juli 2014

Tre ynglingar, en äldre gentleman och fyra cyklar


I morse öppnade jag ytterdörren till vår dotter och hennes mans hus. Tre små barnbarn och grannens stora hund kom mig till mötes i hallen. Precis när jag tagit av mig skorna öppnades dörren till källaren och tre amerikaner och en holländare klev ut. I handen höll de var sin tekopp och av frisyrerna att döma var de ganska så nyvakna. De hälsade artigt och gick ut i köket där de plockade fram en kastrull för att värma nytt vatten till sina tekoppar.

De tre ynglingarna och den äldre mannen hade anlänt kvällen innan, genomblöta och frusna parkerade de sina cyklar i cykelboden, tog en varm dusch och gick till sängs. Egentligen skulle de varit tre amerikaner men de hade hittat den äldre holländaren efter vägen och eftersom han var lika blöt och kall som de övriga i sällskapet fick han slå följe mot den efterlängtade duschen.

Couchsurfing är ett fiffigt sätt att i vilket land som helt låna en soffa i någon annans hem i utbyte om ett löfte att värdfolket får sova på deras om de skulle ge sig av på en resa. Ett billigt, ja till och med helt gratis sätt att dryga ut reskassan och nya kontakter knyts runt vårt jordklot.

Warmshowers är ett lika bra sätt där cyklister anmäler sin ankomst om att få duscha och sova kostnadsfritt. Det enda kravet är att vara trevlig, hänsynsfull och inte stanna kvar i de främmande hemmen allt för länge. När det är dags för avfärd ska det gästande hemmets dusch och sovplats vara snyggt och inget kvarlämnat skräp får finnas kvar.

Det var intressant att smyglyssna på deras samtal och planer för vidare resmål. Goeta kanal och Noersholm var första etapp och vidare runt Roeksen och de hoppades på att kunna få åka med en ferry to the next city. Det bläddrades i de smarta telefonerna för att kolla kartan och jag föreslog dem att cykla till Vånga och vidare till Vreta Kloster och Bergs slussar. De såg oförstående på mig och ville ha hjälp med att beskriva vägen. Jag önskade att de hade haft en karta i pappersformat med sig så hade allt varit mycket enklare.

Nu funderar jag allvarligt på att öppna vårt hem för både Couchsurfare och Warmshowers. Ett fantastiskt roligt sätt att träffa människor från andra delar av världen, även om vi kanske aldrig kommer att låta dem återgälda gästfriheten med soffa och dusch så finns ändå möjligheten om vi skulle komma på att bli backpackers på äldre dagar.