Summa sidvisningar

måndag 30 juni 2014

Semester och gummistövlar



Vi var på fest i lördags. Värdparet hade ordnat allt så bra med partytält, god mat på välfyllda fat, mycket folk och trivsam stämning. Allt var verkligen perfekt, om det bara inte hade regnat. Det fullkomligt vräkte ner, ihållande och regnet förde med sig kyla som kröp in under festkläderna och spred sig över hela kroppen.
Det givna samtalsämnet blev därmed vädret och alla var helt överens om att det förstörde en del av kvällens begivenheter.

I morse när jag vaknade låg jag och hörde hur det slog mot taket och fönstren. Stora tunga droppar och efterkontrollen visade att det kommit 13 mm regn och väderprognosen visar att än dröjer det innan sommarvärmen nått våra breddgrader.

De som har tidig semester får byta ut kalla drycker mot varm choklad, dra på sig gummistövlarna och låta solglasögonen ligga kvar i byrålådan under hallspegeln. Vissa blir till och med så frustrerade att de kontaktar SMHI för att utgjuta sin besvikelse över sin misslyckade semester. Hot och förbannelser har frestat på meteorologernas nerver när de försäkrat med stadiga röster att de endast kan leverera prognoser och inte sol och värme.

Väderoraklerna studerar gäddornas inälvor, kaffesumpens utformning och den skummade mjölken i kaffelatten och de är ganska överens om att värmen kommer andra veckan i juli. Förutom en tysk spådam som sorgset skakar på huvudet, petar i sumpen och deklamerar att någon värme kommer vi i norden att inte få på hela sommaren medan väderoraklet från Ockelbo tittar på myrornas gångsätt och anser att inget är omöjligt, ännu finns det gott hopp för de som börjar sin semester i augusti.

Den som visste och kunde detta med väder var Enok Sarri, den gamla vadhållaren som lovade att krypa mellan Nikkaluokta till Kiruna om vår drottning födde en dotter eftersom han spått att det i själva verket skulle bli en prins. Den gången spådde han dock fel, prinsessan Viktoria kom till världen och pressen reste de många milen för att se när Sarri kravlade sig fram mellan kommunens gränser. Slokörade vände de och for hemåt igen när de insåg att vädermannens hus låg ett stenkast från kommungränsen.

Eftersom jag numera har ständig semester känns vädret inte så viktigt för mig. Jag försöker ta vara på dagarna oavsett om det regnar eller är strålande sol från en klarblå himmel. Men i augusti, då vill jag inte ha något regn så jag hoppas på att mannen från Ockelbo har rätt i sin prognos.........