Summa sidvisningar

onsdag 11 juni 2014

Andra Mosebok och en saknad kompost



Så länge det har funnit lagar har det varit förbjudet att ta något från någon annan. Ja faktiskt längre än så eftersom det i Andra Mosebok sjunde budet går att läsa att man inte ska stjäla.
Men så finns det de som glömt bort konfirmationsundervisningens inlärande omkring de tio budorden och speciellt då det sjunde budet, eller till och med glömt bort de lagar som står nedskrivna i Sveriges Rikes lag. En annan hypotes är att strunta i alla föreskrifter och roffa åt sig det som behagas för stunden eller noga planera sitt rövarstråt.

Själv är jag rädd att tjuvar ska ta sig in i vårt hem och plocka med sig vårt bohag om vi inte är hemma. Därför har vi införskaffat ett larm med kamerautrustning som i den händelse av inbrott filmar hela händelseförloppet och den som utför det. Om det hjälper vet jag inte så noga eftersom vi inte varit drabbade men jag vet i alla fall att kameran fungerar. Det fick vi erfara när jag bakade pizza som släppte från sig en kraftig rökutveckling då jag öppnade ugnsluckan. Larmet ska även indikera eldsvåda och filma denna, så att det fungerar tillfredsställande det vet jag efter ett snabbt agerande av larmoperatören via vår hemtelefon.

Den ruggigaste händelsen som långfingrade människor utsatt mig för var när jag fick inbrott i min bil. Känslan av förvirring och maktlöshet när jag kom till bilen och upptäckte att rutan var inslagen är svårt att beskriva. Min make råkade ut för samma sak, bytet blev då en väldigt gammal och omodern telefon som han glömt kvar. Det vållade i alla fall mycket besvär för oss båda.

I går fick jag dock höra talas om den mest märkliga stöld som jag aldrig ens föreställt mig kunde ske.
Min svåger och svägerska landade på svensk mark för att under några veckor byta ut sitt hemland Frankrike mot svensk sommar i deras sommarhus. Då svågern gjorde en inspektionsrunda på ägorna upptäckte han att någon stulit deras kompost! Det måste vara någon som odlar utan tillsatser av konstgjort framställt gödningsmedel eftersom hela innehållet var borta. Till saken hör att svågern, svägerskan och deras eventuella gäster får uträtta sina behov i torrdasset. Om de blandar ut det innehållet i sin kompost ska jag låta vara osagt, men om så är fallet får komposttjuven ett rejält näringstillskott åt sina morötter.

Men nu vet jag i alla fall säkert, det finns komposttjuvar fast jag aldrig trodde att de förekom. Men allt som kan stjälas är väl värt att stjäla antar jag. Om vi någon gång beslutar oss för att anlägga en riktig kompost är det väl bäst att larma även den!