Summa sidvisningar

lördag 31 maj 2014

Vårtid i Malexander och ställningstagande


Det var försommar i Malexander kyrkby. Över sjön Sommen med alla sina vikar och öar och sitt klara vatten som har sin egen röding, kanske ett fiskgjusepar cirklade i vida svängar för att sedan återvända till någon hög talltopp precis vid strandkanten.

Det var försommar i Malexander för femton år sedan. Det var där, på en väg i den vackra sommargrönskan som Olle Borén och hans kollega Robert Karlströms liv tog slut. I samhällets tjänst blev de avrättade och jag undrar om de hann känna någon rädsla, om de förstod vad som höll på att hända och om de hann skicka sina tankar till de som stod dem närmast hjärtat.

Det var nazister som höll i vapnen.

Bevara Sverige Svenskt skallade ropen från anhängare med rakade skallar. BSS avknoppades och bildade Sverigedemokraterna. De värst kriminellt belastade tvättades ytligt rumsrena medan de militanta delarna fortsatte sin vandring mot Vitt ariskt motstånd för att senare bilda Svenskarnas Parti och Svenska motståndsrörelsen.

I går var jag till grannkommunen för att göra ett reportage om ställningstagande mot rasism. Över två hundra medborgare, föreningar, skolor, kristna samfund och politiker, ja till och med en greve från socknen,  hade samlats i hällande regn för att gemensamt manifestera mot rasism.

 En bit bort stod Sverigedemokraterna och kurade under sitt regnskydd medan deras vårblomsklädda flagga slokade av vätan. Jag såg dock inte att någon från deras håll kom för att ansluta sig till manifestationen, trots att deras partiledare hävdar att de inte är något rasistiskt parti. Men de såg och de hörde, genom mikrofonen fortplantade sig ljudet ut till högtalarna: "Jag är mot rasism" och letade sig upp under den våta tältduken som skyddade även en Sverigedemokrat från att få blöta kläder.

Nu står de rakade skallarna med prydligt utvuxna frisyrer och omvandlade till kostymnissar med prydligt knutna slipsar i Europaparlamentet och ska vara med och debattera om vårt lands demokrati, mänskliga rättigheter och personskydd.

Jag känner en oro inför hösten, en oro över de som är smygrasister, på alla som endast kan fokusera på olikheter istället för de mänskliga likheter vi alla har med varandra.