Summa sidvisningar

torsdag 3 april 2014

Kanelbullens dag och töntiga tanter


Under hela året firas alla möjliga dagar som Kanelbullens dag, Alla hjärtans dag, Mors dag och Fars dag. Kanske är vi i behov av att lätta upp vardagen med lite extra festligheter för att få ett extra skimmer i våra liv.

Från andra lördagen i juni till nästkommande söndag kan den som är mer eller mindre händig med stickor och garn fira Världsstickningsdagen som är en världsomfattande dag för att främja stickning och idén kommer som så många andra idéer från USA.
Och varför inte, syftet är behjärtansvärt, barn, barnbarn och andra som inte själv kan sticka eller är i behov av stickade plagg kan få något nytt och snyggt som dessutom är ett riktigt hemmagjort handarbete.

Att samlas i grupp med gott fika i pausen, skvaller och världsnyheter kan behandlas under tiden stickorna klirrar mot varandra och arbetet växer fram
Sitta skönt avslappad hemma i den egna soffan eller se förbi ett dåligt tv-program fungerar också utmärkt bra. Vissa hävdar att stickning till och med kan jämföras med yoga, att det är bra för den mentala hälsan.

Stickning härleder ofta tankarna på att det är gamla tanter som sysslar med denna form av handarbete och att det till och med kan betraktas som en aningen töntig aktivitet. Och var finns männen i de stickande damernas skara? Finns det kanske smygstickande män som sitter runt om i landet och snabbt plockar ner sitt handarbete i en tygpåse de en gång  tillverkat i syslöjden.......

Jag är själv ingen fena på att läsa krångliga stickbeskrivningar men köper gärna ett snyggt garn som helst ska vara grovt med tillhörande stickor. Det ska gå snabbt och vara helt okomplicerat för att falla mig i smaken. Finmaskigt rätt och avigt överlåter jag åt andra och jag beundrar gärna deras förmåga och färdiga alster.

Stickningen har funnit i vårt land sedan 1600-talet och knuffade undan nålbindingstekniken.
Idag är det åter på mode att bära stickade plagg oavsett om de är maskinstickade eller handgjorda.

I mars firade Sveriges Stickförening Sticka 10 år, bara det värt att fira!