Summa sidvisningar

måndag 3 mars 2014

Nyfallen snö och permafrost


Så kom den igen, snön. Stora och täta flingor landade och täckte marken och allt blev vitt. Precis när vi stod i beredskap att hänga undan vinterjackor och stoppa mössor längst in i byrålådan. Än är tydligen vintern inte över trots att det utlovats sol och skaplig värme av tv-meteriologerna.

Inte vet jag om innevånarna i Jakutsk som är beläget i östra Sibirien tycker om kyla och vinter, det får bli ett antagande om deras klimattyckande eftersom det bor 270 000 innevånare i Sibiriens största stad som dessutom världens kallaste. Dygnstemperaturen under vintermånaderna ligger på minus 40 grader och köldrekordet har uppmätts till minus 64,4 grader. Människorna, i alla fall de som har möjligheten borde förflytta sig till varmare breddgrader om de inte tycker om det kyliga klimatet, så antingen är de nöjda med den vintriga situationen och väldigt härdade. Kanske även en skvätt vodka då och då hjälper till att hålla blodet fritt från nedisning och sönderfrusna artärer.

Men å andra sidan, under de tre månader per år som ska vara deras sommarperiod kan temperaturmätaren visa plus 30 grader, en temperaturskillnad mellan januari och juni på 70 grader, så då får Jakutsborna passa på att njuta av värmen innan det blir vinter igen.

Hela staden är uppbyggd på permafrost och det betyder att tjälen aldrig går ur backen. Kan hända att de sibiriska vägarna är förskonade mot tjälskador så ur den synvinkeln kan det vara positivt att leva och bo på permafrost. Men det är då det enda positiva för en iskall dimma lägrar över hela staden och ger en sikt på tio meter Det gäller att veta vart man ska och sedan hitta hem igen om det är nödvändigt att bege sig ut på gator och torg.

Ofta är jag glad över att vara bosatt i ett klimat som varierar. Att få njuta av vårens intåg och soliga sommardagar som sedan ersätts av hösten med sprakande färger. När så vintern är över oss finns det tid för att göra det som jag inte gör när sommaren är som vackrast.

Men mest glad är jag över att jag inte bor på permafrost för jag tycker verkligen inte om att frysa! Att sen behöva frysa nio månader av årets tolv är en fasansfull tanke.........