Summa sidvisningar

fredag 13 december 2013

Tarm, Mun och Snopptorp



När vi är ute och färdas på kända och okända vägar kan jag ibland förundras vem som egentligen satt namn på orter, byar och städer. Vissa namn går att finna en logisk förklaring till men inte alla.

Förra sommaren bilade vi genom Danmark. En trevlig och händelserik resa och vi fick uppleva ett Danmark som inte bara innefattade Köpenhamn. Vi höll oss till småvägarna, stannade till i mindre byar och besökte olika näringsställen eftersom vi även ville uppleva en kulinarisk resa i vårt grannland.

Ett av stoppen gjorde vi i Tarm och naturligtvis väckte stadsnamnet stor muntration hos både maken och mig. Ett foto på stadsskylten till resealbumet var givet.
Staden har i evigheter konkurrerat med grannstaden Skjern om vilken stad som är störst och bäst, ingen fajt vi märkte av, det vilade en lugn och fredlig atmosfär över gator och torg.
Folk var vänliga över det turistande paret, endast en kvinna höjde på ögonbrynet när hon skulle serveras oss kaffe utan sprit. Cigaretten dinglade i ena mungipan, lite aska föll ner på serveringsdisken och hon sopade undan askan med näven medan hon upplyste oss om att i hennes servering serverades det endast starkvaror till kaffet. Eftersom vi var sötsugna tog vi extra sockerbitar som vi girigt sög på till kaffeslurkarna. De andra gästerna tittade lojt på oss och smuttade på innehållet ur sina glas.

I Frankrike finns en kommun i departementet Hautes-Pyrénées i regionen Midi-Pyrénées beläget i den sydvästra landsdelen, som heter Mun. Det är en mycket liten ort med endast 108 innevånare. Jag har dock aldrig varit där och kommer antagligen aldrig att göra något besök bland dessa innevånare. Man jag kan i min fantasi föreställa mig en ringlande väg med tvära kurvor mellan några typiska franska landsortshus. Ett litet bageri där en skylt av plåt med en ditmålad baugette som kanske flagnat något i väder och vind, vajar av och an med ett litet knirkande ljud. En tupp som gal på håll och en katolsk kyrka som slår sina klämptande slag från klockan i kyrktornet för att upplysa om vad timman är slagen.

Även här i vårt land finns några ögonbrynshöjande ortsnamn. En del riktigt oanständiga till och med.
Snopptorp,  Mors Torva eller Balleberget. Jag undrar om jag någonsin kommer att köpa hus och flytta till Muttabo. Troligtvis inte eftersom jag trivs väldigt bra här i Skärblacka så det blir aldrig aktuellt med någon flytt, inte enbart för namnets skull.......