Summa sidvisningar

tisdag 12 november 2013

Historiskt smide och virus


Besökte för ett tag sedan en smed. Han hämtar inspiration från historiska föremål vilket betyder att vi kan åka till honom för att köpa till exempel ett gångjärn eller något beslag för att pryda vår nyinköpta ytterdörr.
Det ser gammal och genuint ut. Riktigt snyggt också. Rätt i tiden då vi gärna blandar det nya med det gamla.
Finns inget gammalt att tillgå skapas det gamla i ny tappning.

Läste att vi inte ska slänga våra gamla IKEA-möbler. De är värda hur mycket som helst på auktion. Vi ska istället lasta släpkärrorna fulla och bege oss raka spåret till någon auktionsfirma där de går under klubban för summor som är oss behjälpliga att köpa nya möbler. Kamprads imperium lever vidare och vi glädja åt att få något nytt och snyggt till våra hem.

Att fynda på loppis kan inbringa många sköna saker, om tålamodet finns att söka genom varje hylla och låda efter det rätta föremålet som man inte visste fanns eller vi behövde. Även vårt kungahus går på loppis med drottningen i spetsen och jag vet att i deras kök finns ett riktigt gammalt kryddställ som är en av kungaparets favoritinköp.

Plötsligt hände det en dag, mitt i arbetet med årsbokslutet. Makens dator drog en djup suck och svartnade. Samtliga återupplivningsförsök var fruktlösa, de som utbildat sig och har förmågan att rädda det som räddas kan anlitades och idag kom en lättad make hem från staden med en kartong. Den gamla datorns hjärna hade placerats i ett kuvert, det yttre skalet kasserats och en ny dator som ska hjälpa till i det dagliga livet hade införskaffats.

De minsta biologiska enheterna som kan infektera levande organismer saknar ämnesomsättning, kan inte föröka sig utan hjälp utan endast genom infektera en levande cell. Virus har säkert förekommit i alla tider och ställt till med problem innan vetenskapen kom den på spåret för att hejda eller rent utav i vissa fall utrotat några av de minst 600 virus som kan infektera en människa.

I vår moderna tidsålder finns det människor som skapar och levererar virus i olika syften att förstöra och ställa till med kaos både för privatpersoner och olika myndigheter. Från att ha varit några klåfingriga programmerare som ville testa hur långt deras kunskaper hade förmågan att spridas har virusplågan expanderat till organiserad brottslighet och skurkarna tjänar grova pengar på spridningen. Det har till och med skapats datorslavar som via fjärrstyrning kan orsaka överbelastningsattacker.

Faror lurar nu som då, men vi kan rota reda på lite loppisprylar och inbilla oss att allt var bättre förr.