Summa sidvisningar

fredag 11 oktober 2013

Sekundvisare och popcorn



När sekundvisaren möter tim- och minutvisaren och klockan visar 00.00 på nyårsnatten, då har vi lagt ett år bakom, ser oss om och och frågar vart månaderna tagit vägen.
Jag tyckte nyss att det var vår, nu sprakar naturen i glödheta färger och gör sig redo för vintervila.
Småfåglarna som är frusna av sig har flyttat till varma breddgrader och jag lagar gärna mat som passar årstiden. Kålspoppa, rotmos och fläsklägg, mustiga grytor.

Så tänker jag, nu har det ganska hektiska sommarlivet lagt sig, släkt och vänner har hittat hem från varma solstränder, semesterresor med båt, bil och husvagn. Sommarstugor är tillbommade, sommarvattenledningarna tömda och springor tätade mot grå objudna gäster som gnager, förstör och lämnar svarta lortar efter sig. Det är nu som vi kan börja umgås, bjuda på höst- och vinterfester som ljusar upp det mörker som omsluter oss från alla håll. Det där umgänget som vi inte hann med i sommar, speciellt under semestern.
Jag tänker precis som jag tänkte i våras, då när sommarens lediga tid kan bjuda på samvaro, det är då det finns plats för att umgås vid grillar och med ett svalt glas vin eller öl. För att plötsligt inse att vi inte hann med det vi önskade.

I år ska maken och jag fira vår 35-åriga bröllopsdag, vi har levt tillsammans längre än den tid jag levt innan vi träffades och tiden bakåt har gått rasande fort. Ser jag 35 år framåt i tiden är det en evighet och vad som händer då får jag troligtvis inte vara med och uppleva.

Jag försöker att inte längta så mycket efter vad som ligger framför mig utan ta vara på dagen som är. Njuta av nuet och planera småskaligt. Så kom jag på mig att plötsligt längta till advent, glögg, pepparkakor, röda ljus och pyntat hus.
När barnen var små trissade vi upp varandras förväntningar inför den stundande advent genom att i våra minnen gå igenom vad som förvaras i jullådan. Det blev som en rolig ordlek för att ta reda på vem som kom ihåg mest av lådans juliga attiraljer.

Vi har en nattgäst hos oss, barnbarnet Molly. Vad hon har för stundande framtidsplaner vet jag inte riktigt, men det jag vet är hon just nu ser fram mot att i kväll sitta i soffan mellan sin mormor och morfar och äta popcorn.