Summa sidvisningar

tisdag 8 oktober 2013

Höstlig utflykt till IKEA



Att gå i varuhus är bland det värsta jag vet. Irritationen växer, jag blir svettig och det jag förutbestämt ska inhandlas blir totalt bortsopat och kommer jag inte tillbaka hem tomhänt kan det hända att jag plockar ur den designade plastkassen med greppvänligt handtag något jag inte alls tänkt köpa eller rent utav inte ens behöver. Impulsköp för köpandets skull när jag nu tagit mig till varuhuset. Därför åker jag sällan om det inte är helt nödvändigt till dessa shoppingställen som är fyllda av människor som vandrar fram och tillbaka.
Vissa ser ut att gå där helt planlöst och verka njuta av tillvaron och besöket där allt går att köpa.

Däremot gillar jag att gå in i små butiker, titta på utbudet men för den skull nödvändigtvis inte lätta på plånbokens innehåll. Eller rättare sagt dra plastkortet genom kortdragaren.

IKEA är däremot ett undantag. Om jag hänger på låset och inte lönespecifikationen nått mottagaren, då blir det för trångt och redan ute på parkeringen som fyllt upp de minimala vita rutorna börjar en varningsklocka ringa och besöket hos möbeljätten kan bli en otrevlig upplevelse.

Det bästa med IKEA börjar när varorna i de svårhanterliga paketen är hemma och den där rätta trivsamma gemenskapen infinner sig. Monteringen av möblimanget brukar vara tidskrävande och spännande. Ska alla delar finnas med? Har du verkligen läst ritningen rätt? Ska vi ta en paus och fika lite innan vi fortsätter?
Maken är en fredlig person som sällan använder verbala kraftuttryck, men IKEA:s produktioner kan stundom locka fram ett ordförråd som han håller dolt för allmänheten. Jag blir lika fascinerad varje gång det händer. Och faktiskt lite generad eftersom det sker så sällan.

Det börjar dra ihop sig till en höstlig IKEA-resa för oss. Vi ska inhandla lite nytt och jag ser fram mot att åka dit.

Även i Kina finns detta svenska möbelvaruhus men där har det kinesiska folket tagit ett steg längre vad det gäller trevnad i samband med besöket. Korgar med allehanda maträtter och tillhörande drycker medtages och dukas upp i utställningsvardagsrummen. Hela familjer samlas kring de dukade borden och en trevlig samvaro sprider sig. Behövs det en tupplur på maten drar sig skaran till sängavdelningen för en välbehövlig slummer innan vandringen kan fortsätta.
Varje kväll efter stängningsdags bäddar personalen med rena lakan inför nästa dags kundtillströmning.

Maten och framför allt fikat på IKEA gillar jag så någon picknickkorg är inte helt nödvändig för min del, däremot kanske jag ska bädda ner mig för att sova en stund när vi kommer till IKEA. För reglerna är väl detsamma i vilken land man än befinner sig i, bara det står IKEA på skylten vill säga. Så borde det vara i alla fall.