Summa sidvisningar

torsdag 3 oktober 2013

Hunger och att bemästra sin rädsla



Idag produceras det tillräckligt med mat i vår värld för att kunna tillgodose allas behov, men vad hjälper det när fördelningen är orättvis. 870 miljoner magar är tomma och tomma magar ger undernäring och undernäring medför att ett aktivt liv är uteslutet.  Immunförsvaret slås ut och människor dör, speciellt barn.
Dessa undernärda barn hämmas i sin utveckling, både mentalt och fysiskt vilket minskar deras möjligheter till utbildning och senare i livet försörjning.

Den här tanken slog mig i går då jag ställt min väckarklocka på 05.30 för att stiga upp och äta min frukost. Min magen fylldes för en stund av gröt och smörgås för att sedan långsamt bli tom och vid lunch skrek och jämrade sig min magsäck efter kött och potatis. Gräddig sås och krispiga grönsaker. Bubbelvatten från flaska och ett stort glas latte med en söt kaka till efterrätt.
Magen fick ropa och klaga fram till kvällen, fastande mage inför narkos och operation.
En dag, en ynka dag av mitt liv fick jag gå hungrig.

I väntrummet med min kalla hand i makens stora varma kände jag inte längre av min hunger, då hade rädslan tagit överhand och hungerkänslorna förvandlats till en hård klump djupt inne i min mage.
Vi var två som skulle möta samma öde, den andra kvinnan var blek men samlad.
Vi fick sitta på var sin stol, mitt för varandra i var sitt litet bås. Iklädda vita långa strumpor och sjukhusets blå fula rock i mjuk bomull och med en matchande konstig huvudbonad påträdda över vårt hår satt vi där och stirrade på varandra.
Då kom mina tårar och jag grät hejdlöst och kvinnan mitt emot såg olyckligt på mig. Jag kunde inte bemästra min rädsla.
Mjuka händer ledde mig till operationsbordet och så fanns Daniel där. Daniel med den snälla rösten, Daniel som såg till att jag fick sova.
"Slappna av, ta några djupa andetag, tänk på något trevligt, tänk på Rom och sov så gott". Sa Daniel och jag undrade hur han visste att jag snart reser till Rom.

Idag är jag varken hungrig eller rädd. Smärtan i såret håller jag stången med starka pain killers och när svullnaden lagt sig och stygnen är borta är mitt högra lår lika snyggt som mitt vänstra. Jag ska bara vila i fyra dagar. Hålla mig i stillhet och ha det mysigt med en bra bok eller en trevlig film.

Och i vårt kylskåp och i vår frys finns gott om mat. Våra barn och barnbarn har aldrig upplevt hunger och de har fått gått i skolan. De har utbildningar och kan försörja sig.

I vårt land får vi hjälp när vi blir sjuka. Får tabletter mot smärta och tabletter för att undvika infektioner i operationssår. Vi får gå till vårdcentralen och får smutsiga förband bytta till rena.

Snart är mitt högra lår lika fint som mitt vänstra.............