Summa sidvisningar

fredag 27 september 2013

Pastellfärger och Arvid



Att köra barnbarnen till dagis är mycket trevligt, men trevligare är att få hämta dem. All aktivitet upphör, små ansikten spricker upp i glada leenden och jag känner mig både älskad och behövd. En bra kombination som ger glädje.

I morse lämnade jag av stortvillingbarnbarnen på deras dagis. De skulle ut på äventyr som avslutades med korvgrillning. Helt plötsligt måste nu både barn och vuxna rusta sig med en mer tjockare mundering vid utomhusaktiviteter och så även våra barnbarn. Jag satt på golvet och trixade på ett par fingervantar på små händer med fingrar som spretade och stretade. Framför mig stod en söt liten flicka med långt ljust lockigt hår, rosa pastellfärgad overall och rosa skor. Pappan rotade runt i flickans ryggsäck och jag kände att ett socialt språkumgänge var på sin plats.
Jag frågade flickan vad hon hette, jag frågade mitt barnbarn vad hennes flickkompis hette men tystnaden lägrade sig över dagisets korridor. Så tog pappan fram en korg med en bild på flickan samt hennes namn. Wilma stod det med prydliga bokstäver. Pappan letade i korgen och ställde den tillbaka på sin plats, tittade på mig och suckade, greppade på nytt den lilla ryggsäcken och fortsatte leta efter det som antagligen låg kvar hemma i deras bostad.

Wilma. En söt blond flicka i pastellrosa overall och rosa skor.
Jag log mot henne och sa hennes namn. Flera gånger sa jag hennes namn och jag försökte få mitt barnbarn att säga Wilma.
Då öppnade Wilma sin lilla mun, tittar storögt på mig och säger högt och tydligt: "Jag heter inte Wilma, jag heter Arvid!"
Jag kände mig både häpen och bortkommen. Sökte pappans blick, hans mörka ögon skrattade mot mig och han försäkrade att det är lätt hänt att ta miste på namn.

I vår bil ligger två stora paket som våra stortvillingbarnbarn ska få på sin födelsedag. I det ena paketet finns en dockvagn som är röd med vita prickar. I det andra paketet finns en trampbil. Det fanns flera färger att välja på. Blå, röd, grön och svart.  Vi valde den svarta, den var snyggast.