Summa sidvisningar

fredag 13 september 2013

Nyckeln till framgång


Jag har tre olika nyckelknippor. Egentligen är det ganska så dumt eftersom jag måste hålla ordning på nycklarna och tre knippor tar plats. Men jag har utformat ett eget system för varje nyckel, vilket inte betyder att det är ett helt lyckat system. Det händer ibland att det skapar förvirring och oreda istället för det finurliga som var ämnat från början.

Nyckeln är ingen ny konstruktion. Forskare har hittat världens äldsta lås i Irak, nyckel fanns tyvärr inte kvar, antagligen hade någon slarvat bort den. Det är ju så lätt hänt..... Forskarna har i alla fall listat ut att nyckeln skulle ha varit tillverkad som en rektangulär träbit med små taggar.
Senare börjades det göra nycklar och lås i järn i det gamla romarriket och vissa av nycklarna var så små att de kunde bäras runt ett finger som en ring.

Ordet nyckel kan ha flera betydelser. Om den används i abstrakt betydelse kan det handla om lösningar på problem. Hedersmedborgare kan bli tilldelade stadens nycklar och riksnyckeln betecknar kungavärdighet. Maktsymboler kallas det då.
Dit hör även Sankte Pers nycklar, det är han som har makten att låsa upp himmelrikets port när vi en gång står där och bankar på. Det återstår att se om han låser upp den väldiga porten den dag jag befinner mig utanför. Kan ju alltid hoppas på det bästa.

Nyckeln till framgång låter hemlighetsfullt och spännande, nyckeln till frihet har en sorgsen klang över sig och "du har nyckeln till mitt hjärta" andas romantik och kärlek.

Jag har låtit tillverka en nyckel med hjärtan på. Den går till vårt hem och symboliserar att jag verkligen älskar vårt hem sedan är det praktiskt och lätt att hitta den bland de andra nycklarna.

Några nycklar har jag lämnat från mig. Bland annat nyckel till min egen framgång. Den tillhör nu min efterträdare och jag hoppas att han är lika rädd om den som jag varit. Han kommer säkert att vrida om låset och öppna på sitt eget vis och så ska det ju vara. Hans framgång tar vid där jag slutade och jag är säker på att han förvaltar nyckeln på allra bästa sätt.