Summa sidvisningar

söndag 1 september 2013

Adventsljusstakar och snödroppar


Det är den tiden nu som fruktträd början få sina grenar nedtyngda av söta frukter. Getingar som surrar irriterande runt fallfrukten som släpper från sig söt, klibbig vätska och vår björk utanför vardagsrumsfönstret har fått några gulnande blad. Hösten är här. Snart dags att ställa tillbaka klockan och montera vinterdäck. Ta fram mössor, vantar och halsdukar. Själv har jag plockat fram stickade tröjor i lämplig kvalité och jag ser huttrande på de som ännu går i korta byxor och tunna linnen.
Det enda jag gillar med hösten är de mörka kvällarna. Tycker om att tända ljus och det är legitimt att ligga i soffan och läsa en bok eller titta på film. Soliga dagar ska vi vistas ute, det går an att hänga i trädgårdsmöblerna med boken men det är ändå inne jag vill vara när jag läser.

Tiden går så fort, om tre månader lyser det i varje fönster av stjärnor och ljusstakar och jag får gå till affären och köpa årets adventskalender. Under alla år har jag sparat och lagt undan barnens adventskalendrar. I min låda finns det nu 38 stycken, äldsta dottern fick sin första när hon var 2 år. Barnen är vuxna och utflugna men jag fortsätter ändå att köpa årets adventskalender för att lägga i lådan. Det är som ett trevligt måste inför 1 december, det hör till på något sätt. Tradition kan man kanske kalla det för.

Nere i myllan i våra rabatter finns det som ska ge ögonfröjd till våren. Först ut är snödropparna och det är lika fantastiskt varje vår när de sitter i sina samlade grupper med nedböjda huvuden.
I höst tänker jag inte köpa några nya lökar. Köpte mängder förra hösten och full av iver grävde jag ner dem. Men tröttnade fort och gjorde en samlingsgrop när de sista påsarna återstod och hivade ner alltsammans i gropen. Jag är tyvärr utrustad med dåligt tålamod.

Jag ser fram mot den här hösten. Känner att den kommer att erbjuda en sällsam stillhet och vi har några trevligheter framför oss. En resa bland annat och jag gläds över att vi kan umgås med familj och vänner, helt kravlöst och utan framförvarande förpliktelser.

Tiden är vår och jag ska försöka förvalta den på bästa sätt. För tiden, den går så fort och går inte att stoppa.