Summa sidvisningar

fredag 30 augusti 2013

Bruna bönor och en torsdagskväll



Var på fest en helt vanlig torsdagskväll. Mycket folk, trångt och trivsamt, varmt och goda samtal. Dovhjotsbiffar på grillen och tårta som lutade betänkligt i värmen från den öppna spisen.
Kvällen fanns kvar i mig när jag vaknade på morgonen och hela min kropp var fylld med glädje och tacksamhet över att vi var medbjudna.

En äldre dam vid vårt bord berättade att hon inte tyckte om bruna bönor och då var det bra att det inte serverades just dessa bönor på kalaset. Anledningen till denna avsmak för en gammal husmanskost var att när hon var liten och det serverades bruna bönor i skolan tvingade läraren henne att äta trots protester. Med lärarens hårda grepp om hennes hår öppnade hon munnen, tog en tugga och kräktes.
Själv har jag inga traumatiska upplevelser omkring mat och jag äter allt som bjuds. Korv är jag dock inte så förtjust i men det går att leva utan och därför äter vi sällan korv hemma hos oss.

Vårt vinställ är nästan alltid fylld med vinflaskor, rött, vitt och rosé. Tycker det är festligt att öppna en flaska och ta ett glas vin till en god måltid eller tillsammans med lite salta nötter och en bra film som underhållning.
Däremot dricker jag ytterst sällan varken vin eller alkohol när vi är bortbjudna eller är ute på restaurang.
Det väcker oftast förvåning och ibland kan det uppstå frågor eller i alla fall funderingar omkring mitt glas med bubbelvatten. Är jag en nykter alkoholist eller bara en tråkmåns i största allmänhet?!
För att få svar på frågan trugas det ofta, ibland faller jag till föga men oftast inte. Jag är varken nykter alkoholist eller en tråkmåns. Inte heller är jag lagd åt det moraliska hållet, jag vill bara inte dricka alkoholhaltiga drycker om jag inte är hemma. Det bara är så.

Hade det serverats bruna bönor på festen hade damen vid vårt bord valt bort dem från sin tallrik och tagit för sig av de andra maträtterna. Jag tror inte att någon i hennes sällskap reagerat på att hon ratat den karotten med långkokta bönor i sås. Ingen hade tittat på hennes tallrik och undrat varför. Hon hade passat in i det sociala sammanhanget ändå.

En helt vanlig torsdagskväll var vi bjudna. En torsdagskväll med god mat, trevligt umgänge, många skratt och där ingen alkohol serverades. En kväll att minnas med glädje.

Ute regnar det, smattrar så hemtrevligt på taket. Ljusen brinner i sina ljusstakar och ljuslyktor. Det är varmt och ombonat. Två glas på fot har jag ställt fram och en flaska vin har jag öppnat. Det är ingen vanlig fredagskväll, det är en kväll då vår nya framtid ska firas.