Summa sidvisningar

onsdag 21 augusti 2013

Väderspänning


"Jag längtar till vintern mormor" sa barnbarnet till mig häromdagen. Jag tittade bestört på henne och kontrade med att njut nu av det som är kvar av sommaren.
"Men, envisades hon, på vintern är allt så lugn, vi kan sitta inne och mysa, tända ljus och kolla på film."

Vi är väderberoende, tittar på klockan så vi inte missar väderleksrapporten som ska förutspå hur vi ska inrätta vårt liv nästkommande dag.

Den här sommaren har varit fantastisk, sol och värme, lagom med regn och jag har inte sett några brända gräsmattor som sett så där tragiskt knastertorra ut. Då minns vi förra sommaren, klagar och gnäller över hur blöt, kall och ruggig den var.
Nu gruvar vi oss över vintern som ligger framför oss. Fasar över den snö som kommer att falla ner och ställa till bekymmer.

Vädret är ett bra samtalsämne. Finns det inget annat att prata om så kan vädret dryftas, en gemensam nämnare där alla kan delta i samtalet.

Sjukdom är också väldigt intressant. Beroende vad det är för sorts sjukdom det gäller förstås. Alla krämpor går inte att prata om, det finns sjukdomar som skrämmer och de vi inte vill tala om. Sjukdomar som syns utanpå, där kroppen sakta bryts ner, utan återvändo. Eller sjukdomar som gör en människa personlighetsförändrad, det är tabu och vi nuddar inte ens vid ämnet med varandra.
Det finns fula och fina sjukdomar, precis som med vädret, skillnaden är bara att vi kan prata om både fint och fult väder.

Väderspänning.
Det är ett spännande ord som kan ha två betydelser. När åskan närmar sig känns huvudet tungt, vi blir dåsiga och kroppen påverkas. Den tryckande värmen gör oss svettiga och irriterande.
Vi tittar upp mot den allt mer mörknande himlen och pratar med varandra om den väntande urladdningen.

Det finns maträtter som också orsakar väderspänning. Men det ämnet berör vi inte. I alla fall inte så ofta med utomstående.Och absolut inte under en finare middag, eller i större folksamlingar.
Då drar vi oss undan och väntar i vår ensamhet på urladdningen. Vi blir svettiga och irriterade, kan i vissa fall även få huvudvärk.
När dånet äntligen kommer blir vi glada och nöjda. Precis som när åskan äntligen släpper sina första blixtrar och mullret tilltar i styrka.

Idag ser det ut att bli riktigt fint väder, utan väderspänningar.